Stájer gombaleves hajdinasterccel

Gasztro

Stájer gombaleves hajdinasterccel

A gombalevesnek annyi változata van, hogy akár minden napra juthatna egy-egy újabb, és sose unnánk meg. A paprikás, tejfölös, tárkonyos, krémes, vargányás, csipetkés levesek mellett most egy olyan, igazi, hideg időre való levest ajánlok, aminek receptjét stájerországi barátnőmtől lestem el. A levesbetét hajdinasterc olyan laktatóvá teszi, hogy akár egytálételként is gondolhatunk rá!

Hozzávalók

  • 30 dkg gomba
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg liszt
  • 1 liter húsleves vagy zöldségleves
  • kakukkfű
  • szerecsendió
  • 1,5 dl tejszín
  • 20 dkg hajdinaliszt
  • 7 dkg tepertőkrém

Elkészítés

A terchez egy liter sós vizet felforralunk. A hajdinalisztet beleöntjük, elkeverjük. Az apró csomókba összeállt lisztet lassan gyöngyözve 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük. Villával kissé összetörjük, a felmelegített tepertőkrémet ráöntjük, majd összeforgatjuk, és lefedve állni hagyjuk.

A vajon üvegesre sütjük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt gombát, belereszeljük a fokhagymát. Felöntjük a hús- vagy zöldséglevessel, és fedő alatt 8-10 perc alatt puhára főzzük. A liszttel elkevert tejszínnel besűrítjük, sózzuk, kakukkfűvel és szerecsendióval ízesítjük, és a hajdinasterccel tálaljuk.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket

„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.