Hozzávalók
- 30 dkg gomba
- 1 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 dkg vaj
- 3 dkg liszt
- 1 liter húsleves vagy zöldségleves
- kakukkfű
- szerecsendió
- 1,5 dl tejszín
- 20 dkg hajdinaliszt
- 7 dkg tepertőkrém
Elkészítés
A terchez egy liter sós vizet felforralunk. A hajdinalisztet beleöntjük, elkeverjük. Az apró csomókba összeállt lisztet lassan gyöngyözve 5-6 percig főzzük, majd leszűrjük. Villával kissé összetörjük, a felmelegített tepertőkrémet ráöntjük, majd összeforgatjuk, és lefedve állni hagyjuk.
A vajon üvegesre sütjük a finomra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt gombát, belereszeljük a fokhagymát. Felöntjük a hús- vagy zöldséglevessel, és fedő alatt 8-10 perc alatt puhára főzzük. A liszttel elkevert tejszínnel besűrítjük, sózzuk, kakukkfűvel és szerecsendióval ízesítjük, és a hajdinasterccel tálaljuk.
Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még:
Mogyorós moszkauer
Az együttlét maga a program – luxus helyett azt adom az unokáknak, amire a leginkább vágynak
„Anyám megspórolt szeretetét akartam a férfiakon behajtani”
Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket
„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.