Somlói galuska

Gasztro

Somlói galuska

Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók: 

Piskóta:

  • 3 db tojás
  • 3 ek cukor
  • 3 ek finomliszt

Kakaós piskóta:

  • 3 db tojás
  • 3 ek cukor
  • 2 ek finomliszt
  • 1 ek kakaópor

Diós piskóta:

  • 3 db tojás
  • 3 ek cukor
  • 1 ek finomliszt
  • 3-4 ek darált dió

Narancsszirup:

  • 2 dl frissen facsart narancslé
  • 15 dkg cukor

Vaníliakrém:

  • 2 tojássárgája
  • 1,5 dkg keményítő
  • 3,5 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • vanília

A rétegezéshez rumba áztatott mazsola és darált dió

Csokoládékrém:

  • 25 dkg cukor
  • 1,5 dl víz
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 0,5 dl rum vagy rumaroma

A tálaláshoz tejszínhab

 

Tovább olvasok

Elsőként a piskótákat készítjük el egyenként.

A sima piskótához a tojások fehérjét felverjük a cukorral. Ha már szép habos, akkor lassú fokozatra állítjuk a robotgépet, és egyenként hozzáadjuk a sárgájákat is. Ezután hozzáforgatjuk a három kanál lisztet. 180 fokon kb. 13-14 perc alatt készre sütjük. Olyan formára kenjük ki a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsin, amilyen formájú edényben össze fogjuk állítani a süteményt. Ha valaki nem szeretne ezzel bajlódni, akkor egyszerűen csak süsse ki egy megfelelő méretű tepsiben, majd pedig darabolja a kívánt méretre. A lényeg, hogy ne legyenek túl vastagok a piskótalapok.

A másik két piskóta esetében is ugyanígy járunk el, csak a megfelelő arányban használjuk a diót, illetve a kakaót.
A mazsolát áztassuk rumba vagy rumaromába, és daráljunk le két-három maréknyi diót.

A narancssziruphoz kifacsarunk 2 deciliternyi narancslevet, majd a cukorral sűrű, fényes szirupot főzünk belőle.
A vaníliakrémhez a tejet felforrósítjuk a vaníliával együtt. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel. Ha a tej már kellően meleg, egy merőkanálnyit kiszedünk belőle, és a tojásos keverékhez adjuk. Jól elkeverjük, majd visszaöntjük többi a forró tejhez. Folyamatos keverés mellett az egészet addig főzzük, míg egyet nem forr. Ekkor be is fog sűrűsödni. Azonnal húzzuk le a tűzről és tegyük félre.

Ha mindennel elkészültünk, akkor egy magasabb falú edényben elkezdjük az összeállítást.

Alulra kerül a sima piskóta, melyet villával megszurkálunk, és alaposan meglocsolunk a narancssziruppal, majd megkenjük a vaníliás krém felével. Megszórjuk a rumba áztatott mazsolával és egy réteg darált dióval. Ezután következik a kakaós piskóta, melyet szintén megszurkálunk, meglocsolunk sziruppal, megkenünk a krémmel, majd jöhet a mazsola és a darált dió. Végül a diós piskótával zárjuk a sort, melyet szintén meglocsolunk bőségesen sziruppal. Ezután az egészet hűtőbe rakjuk, majd legalább egy napot állni hagyjuk.

Tálalás előtt elkészítjük a csokoládékrémet. A vízből és a cukorból szirupot főzünk. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, illetve a rumaromát. Rövid ideig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. Ezzel a sűrű krémmel, és felvert, krémes tejszínhabbal tálaljuk a somlói galuskát.

 

Ajánljuk még:

Árnyékliliom a tányéron

Magam nem csodálkoztam, amikor barátnőm – Japánból hazaérkezve – hatalmas lelkesedéssel ecsetelte, hogy a sokféle különleges fogás közt bizony volt árnyékliliom (árnyliliom) is. Olyan sokféle elkészítési módot tanult meg vendéglátóitól, muszáj volt kifaggatnom, hogy újabb receptekkel gazdagodjon a gyűjteményem. Eddig is került olykor árnyliliom hajtás a tavaszi tányérra, de a tiszta forrásból származó, autentikus receptek még nagyobb változatosságot, új ízeket hoznak.