Hozzávalók
Piskóta:
- 3 db tojás
- 3 ek cukor
- 3 ek finomliszt
Kakaós piskóta:
- 3 db tojás
- 3 ek cukor
- 2 ek finomliszt
- 1 ek kakaópor
Diós piskóta:
- 3 db tojás
- 3 ek cukor
- 1 ek finomliszt
- 3-4 ek darált dió
Narancsszirup:
- 2 dl frissen facsart narancslé
- 15 dkg cukor
Vaníliakrém:
- 2 tojássárgája
- 1,5 dkg keményítő
- 3,5 dkg cukor
- 2,5 dl tej
- vanília
A rétegezéshez:
- rumba áztatott mazsola és darált dió
Csokoládékrém:
- 25 dkg cukor
- 1,5 dl víz
- 15 dkg étcsokoládé
- 0,5 dl rum vagy rumaroma
A tálaláshoz:
- tejszínhab
Elkészítés
Elsőként a piskótákat készítjük el egyenként.
A sima piskótához a tojások fehérjét felverjük a cukorral. Ha már szép habos, akkor lassú fokozatra állítjuk a robotgépet, és egyenként hozzáadjuk a sárgájákat is. Ezután hozzáforgatjuk a három kanál lisztet. 180 fokon kb. 13-14 perc alatt készre sütjük. Olyan formára kenjük ki a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsin, amilyen formájú edényben össze fogjuk állítani a süteményt. Ha valaki nem szeretne ezzel bajlódni, akkor egyszerűen csak süsse ki egy megfelelő méretű tepsiben, majd pedig darabolja a kívánt méretre. A lényeg, hogy ne legyenek túl vastagok a piskótalapok.
A másik két piskóta esetében is ugyanígy járunk el, csak a megfelelő arányban használjuk a diót, illetve a kakaót.
A mazsolát áztassuk rumba vagy rumaromába, és daráljunk le két-három maréknyi diót.
A narancssziruphoz kifacsarunk 2 deciliternyi narancslevet, majd a cukorral sűrű, fényes szirupot főzünk belőle.
A vaníliakrémhez a tejet felforrósítjuk a vaníliával együtt. A tojássárgákat kikeverjük a cukorral és a keményítővel. Ha a tej már kellően meleg, egy merőkanálnyit kiszedünk belőle, és a tojásos keverékhez adjuk. Jól elkeverjük, majd visszaöntjük többi a forró tejhez. Folyamatos keverés mellett az egészet addig főzzük, míg egyet nem forr. Ekkor be is fog sűrűsödni. Azonnal húzzuk le a tűzről és tegyük félre.
Ha mindennel elkészültünk, akkor egy magasabb falú edényben elkezdjük az összeállítást.
Alulra kerül a sima piskóta, melyet villával megszurkálunk, és alaposan meglocsolunk a narancssziruppal, majd megkenjük a vaníliás krém felével. Megszórjuk a rumba áztatott mazsolával és egy réteg darált dióval. Ezután következik a kakaós piskóta, melyet szintén megszurkálunk, meglocsolunk sziruppal, megkenünk a krémmel, majd jöhet a mazsola és a darált dió. Végül a diós piskótával zárjuk a sort, melyet szintén meglocsolunk bőségesen sziruppal. Ezután az egészet hűtőbe rakjuk, majd legalább egy napot állni hagyjuk.
Tálalás előtt elkészítjük a csokoládékrémet. A vízből és a cukorból szirupot főzünk. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét, illetve a rumaromát. Rövid ideig főzzük, majd lehúzzuk a tűzről. Ezzel a sűrű krémmel, és felvert, krémes tejszínhabbal tálaljuk a somlói galuskát.
Ajánljuk még: