Hozzávalók
- 1 kg burgonya
- 50 dkg lebbencstészta
- 20 dkg füstölt vagy sós szalonna
- 1 tk. Univer Erős Pista
- só
Elkészítés
A szalonnát felkockázzuk, majd egy forró vasbográcsba vagy vaslábosba tesszük, és kisütjük a zsírját. Ha jól megsültek a pörcök, akkor kiszedjük őket. A kisült zsíron több adagban megpirítjuk a tésztát. Ha végeztünk a pirítással, a zsírra dobjuk a megtisztított, felkarikázott burgonyát. Átforgatjuk, majd annyi vízzel öntjük fel, hogy 2-3 ujjnyira ellepje a krumplit. Ekkor meg is sózzuk. Amikor majdnem megfőtt a krumpli, hozzátesszük a lebbencstésztát is. Ha a víz elfő róla, egy vasfejű kanállal kevergetni kezdjük. Amikor már jól besűrűsödött, elkezdjük forgatni. A lényeg, hogy az étel alja mindig felülre kerüljön.
Mikor elkezd pirulni az alja, az átfordítás után a pirult részt benyomjuk az étel közepébe. Ezt a forgatást a tradíció szerint 32-szer kell ismételnünk. Akkor van készen az étel, ha egy gömbőcbe összeáll, és szép kenyérszíne van. Ha nem tudjuk bográcsban készíteni, akkor a vaslábasban hagyjuk mindig lesülni kicsit az alját, majd óvatosan forgassuk át. Annál finomabb, minél több pirult rész van benne. Közben Erős Pistát is adunk hozzá, hogy kissé pikáns legyen. Aki bírja az erőset, természetesen többet is tehet bele!
A recept megjelenését az Univer támogatta.
Ajánljuk még: