Hozzávalók
- 1 l tej
- 10 db tojás
- 1 csipet só
- 1 kk vaníliapaszta
- ízlés szerint cukor (kb. 15 dkg) és mazsola
A tejet feltesszük egy nagyobb lábasban forrni. Érdemes hozzá egy fél deciliter vizet önteni, mert így nehezebben ég le a tej. Amíg melegszik, a tojásokat habosra keverjük a cukorral, a vaníliával és a csipet sóval. Ha szeretjük a mazsolát, azt is tehetünk bele.
Ha a tej már forr, óvatosan beleöntjük a tojásos keveréket, és takaréklángon folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg jól kicsapódik, és összeáll. Ekkor fogunk egy pelenkát, amit egy tésztaszűrőbe terítünk, és ebbe öntjük bele a tejes-tojásos keveréket. Óvatosan kicsavarjuk. Vigyázzunk, mert ekkor nagyon forró! Ha a savó nagyja lecsöpögött, akkor a pelenka segítségével gömböt formázunk belőle és megkötjük, hogy szépen megtartsa a formáját. Akasszuk fel valahová néhány órára, hogy teljesen le tudjon csepegni, és beálljon a gömb alakja. Ha már nem csöpög, és ki is hűlt, akkor egy tálcára borítjuk, és szeletelve tálaljuk.
A finom ételek elkészítését a Magyar Tej termékeket gyártó Alföldi Tej támogatta.
Ajánljuk még: