Gasztro

Sárgarépa-főzelék

Textúrák, színek, ízek játéka egyetlen tál főzelékben: egy tál nemszeretem-főzelékben. De csupán addig, amíg a kanál belemerül, azután a nyelven olvad szét az enyhén karamellizálódott, ha jól csináltuk, csöppet még roppanós répa és az azt körülölelő fűszeres krém. Játszik vele a gondolat: mitől ilyen selymes, mi az, amitől extra, valami más. Amitől a sárgarépa-főzelék egy szelet rántott májjal elsőrangú menüvé lép elő, a máj finom kesernyés zamata éppen jól rímel rá. Ez nem az a menzás változat, amivel sokakat ki lehet űzni a világból – érdemes kipróbálni!  Igazi böjti étel, sőt: vegán, glutén-, tej- és minden allergéntől mentes.

Hozzávalók

  • 60 dkg sárgarépa
  • 6 dkg vaj
  • 1 citrom
  • szerecsendió
  • 3 dl növényi tej: legjobb a rizs- vagy a mandulatej
  • 2 ek keményítő
  • nagy csokor petrezselyemzöld

Elkészítés

A meghámozott, vagy kefével alaposan ledörzsölt sárgarépát vékonyan fölkarikázzuk, vagy uborkagyalun legyaluljuk. A vajat megolvasztjuk, rádobjuk a répát, és szorgalmasan kevergetve majdnem puhára pároljuk. Ez a répa zsengeségétől függően 6-12 perc lehet.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Eközben a növényi tejben simára keverjük a keményítőt, és lassú tűzön kevergetve sűrűre főzzük. Ha a répa majdnem puha, de még roppanós, „al dente”, hozzáadjuk a megfőtt krémet. Reszelt citromhéjjal, citromlével, szerecsendióval ízesítjük, megsózzuk.

Végül egy nagy csokor finomra vágott petrezselyemmel gazdagítjuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még: