Sárgadinnye zöldfűszerekkel, sárga szirmokkal

Gasztro

Sárgadinnye zöldfűszerekkel, sárga szirmokkal

Menta, citromfű, bazsalikom, körömvirág, levendula – a nyár izgalmas fűszerei. A közös bennük, hogy a sárgadinnyével különösen finoman ötvözhetjük őket! Ráadásul mind hűsítenek is, úgyhogy a forró napokon az édes sárgadinnyéket hol egyikkel, hol másikkal bolondíthatjuk meg. A sárgadinnyét sosem lehet megunni így! Mutatós, ha a dinnye húsát karalábévájóval vájjuk ki, de ha nincs kedvünk bíbelődni a kis dinnyegolyók formázásával, akkor jöhet a kés, legyenek egyszerűen kockák.

Sárgadinnyeleves

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 4 kisebb sárgadinnye (ha lehet, zöld- és sárga bélű)
  • 4 evőkanál porcukor
  • 2 dl tokaji szamorodni
  • 1 csokor virágzó mentaágacska

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A sárgadinnyék tetejéről egy-egy kalapot levágunk, a magokat kikaparjuk. A húsát karalábévájóval kivájjuk. Néhány szép gömböcskét félreteszünk, a többit a porcukorral meg a tokaji borral összeturmixoljuk. Beleszórjuk a mentaleveleket és behűtjük. Tálalás előtt a levest a dinnyehéjakba töltjük és dinnyegolyócskákkal és mentavirággal díszítve kínáljuk.

Mézes sárgadinnye saláta

Hozzávalók

  • 2 kisebb (vagy 1 nagyobb) sárgadinnye
  • 2 citrom
  • 2 evőkanál virágméz
  • 4-5 körömvirág
  • bazsalikomlevelek

Mézes sárgadinnye saláta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A dinnyéket alaposan megmossuk, félbevágjuk, a magokat kikaparjuk. A dinnye húsából karalábévájóval szép kis gömböket kanyarítunk ki. A körömvirág szirmait és a bazsalikomleveleket a mézzel meg a citromlével kikeverjük. A dinnye édességétől – és ízlésünktől – függően esetleg picit több mézet is kívánhat! A dinnyegömböket beleforgatjuk a hűsítő öntetbe, majd a fél dinnyehéjakba porciózva, behűtve kínáljuk. Az öntetet gazdagíthatjuk néhány kanál sűrű joghurttal is, ínyencek pedig tejszínhabbal megkoronázhatják.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Grízpuding mézes sárgadinnyével

Hozzávalók

  • 5 dl tej
  • 10 dkg méz
  • 1 kiskanál reszelt citromhéj és friss gyömbér
  • 10 dkg búzadara
  • 2 tojásfehérje

A mézes sárgadinnyéhez:

  • 2 kisebb sárgadinnye
  • 2 evőkanál méz
  • 1 citrom leve

Grízpuding mézes sárgadinnyével – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Elkészítés

A tejet a mézzel felforraljuk. Reszelt citromhéjjal és gyömbérrel ízesítjük, majd folyamatosan kevergetve beleszórjuk a búzadarát és sűrűre főzzük. A tűzről levéve óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, azután a masszát vízzel kiöblített pudingformákba töltjük, és néhány órára behűtjük. A sárgadinnye húsából karalábévájóval kis gömböket vágunk ki, citromlével és mézzel meglocsoljuk, és tálalásig ezt is behűtjük. A grízpudingokat kistányérra borítjuk, a mézes sárgadinnyével körítjük. Citromfű-levelekkel díszíthetjük.

Aki szereti, a mézes sárgadinnyét csöppnyi narancslikőrrel is megbolondíthatja! Növényi tejjel is elkészíthető.

Ajánljuk még:

Egy világot teremtő háziállat, amit mégis megéri megenni: a pulyka története

Nagy utat tett meg a pulyka az amerikai középföldtől a világ meghódításáig: Kolumbusz érkezésekor már háziállatként tartották a mexikói indiánok, ma pedig már ünnepi fogásnak számít sok helyütt a világban. Érdekes hiedelmek társulnak hozzá és szinte mindenhol a büszkeség, a kevélység megtestesítője. Vajon mire vághat fel ennyire ez a madár?