Sárgadinnyeleves
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 4 kisebb sárgadinnye (ha lehet, zöld- és sárga bélű)
- 4 evőkanál porcukor
- 2 dl tokaji szamorodni
- 1 csokor virágzó mentaágacska
Elkészítés
A sárgadinnyék tetejéről egy-egy kalapot levágunk, a magokat kikaparjuk. A húsát karalábévájóval kivájjuk. Néhány szép gömböcskét félreteszünk, a többit a porcukorral meg a tokaji borral összeturmixoljuk. Beleszórjuk a mentaleveleket és behűtjük. Tálalás előtt a levest a dinnyehéjakba töltjük és dinnyegolyócskákkal és mentavirággal díszítve kínáljuk.
Mézes sárgadinnye saláta
Hozzávalók
- 2 kisebb (vagy 1 nagyobb) sárgadinnye
- 2 citrom
- 2 evőkanál virágméz
- 4-5 körömvirág
- bazsalikomlevelek
Mézes sárgadinnye saláta – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A dinnyéket alaposan megmossuk, félbevágjuk, a magokat kikaparjuk. A dinnye húsából karalábévájóval szép kis gömböket kanyarítunk ki. A körömvirág szirmait és a bazsalikomleveleket a mézzel meg a citromlével kikeverjük. A dinnye édességétől – és ízlésünktől – függően esetleg picit több mézet is kívánhat! A dinnyegömböket beleforgatjuk a hűsítő öntetbe, majd a fél dinnyehéjakba porciózva, behűtve kínáljuk. Az öntetet gazdagíthatjuk néhány kanál sűrű joghurttal is, ínyencek pedig tejszínhabbal megkoronázhatják.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Grízpuding mézes sárgadinnyével
Hozzávalók
- 5 dl tej
- 10 dkg méz
- 1 kiskanál reszelt citromhéj és friss gyömbér
- 10 dkg búzadara
- 2 tojásfehérje
A mézes sárgadinnyéhez:
- 2 kisebb sárgadinnye
- 2 evőkanál méz
- 1 citrom leve
Grízpuding mézes sárgadinnyével – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A tejet a mézzel felforraljuk. Reszelt citromhéjjal és gyömbérrel ízesítjük, majd folyamatosan kevergetve beleszórjuk a búzadarát és sűrűre főzzük. A tűzről levéve óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét, azután a masszát vízzel kiöblített pudingformákba töltjük, és néhány órára behűtjük. A sárgadinnye húsából karalábévájóval kis gömböket vágunk ki, citromlével és mézzel meglocsoljuk, és tálalásig ezt is behűtjük. A grízpudingokat kistányérra borítjuk, a mézes sárgadinnyével körítjük. Citromfű-levelekkel díszíthetjük.
Aki szereti, a mézes sárgadinnyét csöppnyi narancslikőrrel is megbolondíthatja! Növényi tejjel is elkészíthető.
Ajánljuk még: