Gasztro

Rózsaszín palacsinta, céklapuding, céklatte – kedvenc céklás finomságaink

Nemszeretem-savanyúság, a terítőből kimoshatatlan rémisztő szín: sokan így gondolnak a céklára, pedig e megvastagodott gyökér egészséges, sokoldalú, ráadásul édesen és sósan is élvezhető, nemcsak savanyúan. Íme, egy csokorra való a nálunk legnépszerűbb céklás receptekből.

Céklaleves

Hozzávalók

  • 1 nagyobb cékla (30-35 dkg)
  • 5 dl tyúkhúsleves (vagy zöldségleves)
  • 1 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • só, őrölt fehérbors
  • a tálaláshoz: 2-3 szál petrezselyemzöld

Elkészítés

A céklát alaposan megmossuk, és héjastul, annyi vízben, amennyi ellepi, 30-35 perc alatt puhára főzzük. Hideg víz alatt lehűtjük, megtisztítjuk, húsát kis kockákra vágjuk. A húslevessel vagy zöldséglevessel felöntjük, átforraljuk, azután turmixoljuk. A forró levesbe belekeverjük a tejföllel elhabart tojássárgákat. Sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük, és finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk. Zöldfűszeres túróval megkent pirítóst adjunk mellé.

Céklaságok_céklaleves.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Tovább olvasok

Céklapuding, füstölt makréla

Hozzávalók

  • 4 db, egyenként kb. 20 dkg-os füstölt makréla
  • 2 tojás
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • reszelt szerecsendió
  • 8 dkg reszelt sajt
  • 50 dkg cékla
  • 25 dkg burgonya
  • kömény
  • 1-2 babérlevél
  • 2 dkg vaj
  • őrölt fehérbors
  • 1 kiskanál ételízesítő por
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál zselatin

Elkészítés

A tojássárgákat csipetnyi sóval és a puha vajjal habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, a reszelt sajtot, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszát fél cm vastagon sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon 12-15 perc alatt megsütjük. A papírt lehúzzuk róla, és hűlni hagyjuk. Az alaposan megmosott céklákat köménnyel, a burgonyát babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és a még forró sütőbe tesszük néhány percre, majd meghámozzuk. Burgonyanyomóval összetörjük, sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük, majd a tejföl felével elkeverjük. Az ételízesítő port 1 dl vízbe szórjuk, feloldjuk benne a zselatint, felmelegítjük, azután a habbá vert tejszínnel együtt a céklás masszába forgatjuk.

A kisült tésztalapot egy magas falú kistepsibe fektetjük, a céklás masszát rásimítjuk, fóliával lefedjük, és legalább 4 órán át dermesztjük. Tálalás előtt a céklapudingot négyzetes darabokra vágjuk, sűrű tejföllel megkenegetjük. A füstölt, fűszeres halat salátalevélre helyezzük, és máris tálalhatjuk. Leveles-vajas tésztából sütött szezámmagos kifliket adhatunk mellé. 

cekla-receptek

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Rózsaszín palacsinta mentes változatban

Hozzávalók

  • 1 kiskanál útifűmaghéj
  • 30 dkg gluténmentes lisztkeverék
  • csipetnyi só
  • 1 evőkanál datolyapép
  • kb. 5 dl céklalé
  • a sütéshez olaj, friss vadvirágok

Elkészítés

Az útifűmaghéjat egy dl vízbe áztatjuk legalább 6 órára. Ha jól meghízott, a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk és néhány órán át (de legjobb egy éjszakán át) pihenni hagyjuk. Átkeverjük, ha túl sűrű lenne, pici szódavízzel lazítjuk. A serpenyőt megolajozzuk, felforrósítjuk, majd egy merőkanálnyi masszát csorgatunk bele. Virágszirmokat szórunk rá, és addig sütjük, míg a széle kezd megpirulni. Egy mozdulattal megfordítjuk, és a másik felén is megsütjük. Tálra csúsztatjuk, viráglekvárral megkenve és felcsavarva vagy félbe hajtva kínáljuk.

cekla-receptek

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Rózsaszín kókuszgolyó

Hozzávalók

  • 10 dkg finomra reszelt cékla
  • 8 dkg pépesített mazsola
  • 1 evőkanál zabpehelydara
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • csipetnyi, finomra vágott rozmaring

Elkészítés

A céklát szűrőn lecsöpögtetjük, hogy a ne legyen túl nedves. Hozzáadjuk a mazsolapépet, a zabpehelydarát, és annyi kókuszreszelékkel dolgozzuk össze, hogy jól formálható masszává váljon. Egy órán át pihentetjük, majd vizes kézzel apró golyókká formájuk, és kókuszreszelékben meghempergetjük.

cekla-receptek

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Céklatte

Hozzávalók

  • 1 dl rostos céklalé
  • 4 dl „növényi tej”, nálunk házi zabital
  • reszelt gyömbér és szerecsendió
  • 1 kiskanál méz

Elkészítés

A hozzávalókat turmixgépbe tesszük, és habosra keverjük. Reggel forrón, délután hidegen is jó. Aki nem szereti a rostokat, szűrje át, a visszamaradt sűrű rostos anyagot pedig használjuk fel süteményhez, például a rózsaszín kókuszgolyóhoz!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Citromos túrókrémmel töltött tészta

Nagyanyám nem ismerte a raviolit. Fogalma sem volt, hogy a töltött laskát az olaszok így hívják. Csak szerette derelyevágóval felcakkozni a frissen gyúrt és nyújtott házi tésztát, közéje pedig legtöbbször tehéntúró, juhtúró vagy hagymára pirított szalonna került. Hússal ritkábban készítette, de kétségtelen, hogy ezt az egyszerű fogást ezerféleképpen variálhatjuk. Ezúttal egy citromos, túrókrémes változatot mutatunk.