Rózsaszín palacsinta, céklapuding, céklatte – kedvenc céklás finomságaink

Gasztro

Rózsaszín palacsinta, céklapuding, céklatte – kedvenc céklás finomságaink

Nemszeretem-savanyúság, a terítőből kimoshatatlan rémisztő szín: sokan így gondolnak a céklára, pedig e megvastagodott gyökér egészséges, sokoldalú, ráadásul édesen és sósan is élvezhető, nemcsak savanyúan. Íme, egy csokorra való a nálunk legnépszerűbb céklás receptekből.

Céklaleves

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb cékla (30-35 dkg)
  • 5 dl tyúkhúsleves (vagy zöldségleves)
  • 1 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • só, őrölt fehérbors
  • a tálaláshoz: 2-3 szál petrezselyemzöld

Elkészítés:

A céklát alaposan megmossuk, és héjastul, annyi vízben, amennyi ellepi, 30-35 perc alatt puhára főzzük. Hideg víz alatt lehűtjük, megtisztítjuk, húsát kis kockákra vágjuk. A húslevessel vagy zöldséglevessel felöntjük, átforraljuk, azután turmixoljuk. A forró levesbe belekeverjük a tejföllel elhabart tojássárgákat. Sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük, és finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk. Zöldfűszeres túróval megkent pirítóst adjunk mellé.

Céklaságok_céklaleves.

 

Tovább olvasok

Céklapuding, füstölt makréla

Hozzávalók:

  • 4 db, egyenként kb. 20 dkg-os füstölt makréla
  • 2 tojás
  • 3 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • reszelt szerecsendió
  • 8 dkg reszelt sajt
  • 50 dkg cékla
  • 25 dkg burgonya
  • kömény
  • 1-2 babérlevél
  • 2 dkg vaj
  • őrölt fehérbors
  • 1 kiskanál ételízesítő por
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál zselatin

Elkészítés:

A tojássárgákat csipetnyi sóval és a puha vajjal habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, a reszelt sajtot, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszát fél cm vastagon sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon 12-15 perc alatt megsütjük. A papírt lehúzzuk róla, és hűlni hagyjuk. Az alaposan megmosott céklákat köménnyel, a burgonyát babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és a még forró sütőbe tesszük néhány percre, majd meghámozzuk. Burgonyanyomóval összetörjük, sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük, majd a tejföl felével elkeverjük. Az ételízesítő port 1 dl vízbe szórjuk, feloldjuk benne a zselatint, felmelegítjük, azután a habbá vert tejszínnel együtt a céklás masszába forgatjuk.

A kisült tésztalapot egy magas falú kistepsibe fektetjük, a céklás masszát rásimítjuk, fóliával lefedjük, és legalább 4 órán át dermesztjük. Tálalás előtt a céklapudingot négyzetes darabokra vágjuk, sűrű tejföllel megkenegetjük. A füstölt, fűszeres halat salátalevélre helyezzük, és máris tálalhatjuk. Leveles-vajas tésztából sütött szezámmagos kifliket adhatunk mellé. 

Rózsaszín palacsinta mentes változatban

Hozzávalók:

  • 1 kiskanál útifűmaghéj
  • 30 dkg gluténmentes lisztkeverék
  • csipetnyi só
  • 1 evőkanál datolyapép
  • kb. 5 dl céklalé
  • a sütéshez olaj, friss vadvirágok

Az útifűmaghéjat egy dl vízbe áztatjuk legalább 6 órára. Ha jól meghízott, a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk és néhány órán át (de legjobb egy éjszakán át) pihenni hagyjuk. Átkeverjük, ha túl sűrű lenne, pici szódavízzel lazítjuk. A serpenyőt megolajozzuk, felforrósítjuk, majd egy merőkanálnyi masszát csorgatunk bele. Virágszirmokat szórunk rá, és addig sütjük, míg a széle kezd megpirulni. Egy mozdulattal megfordítjuk, és a másik felén is megsütjük. Tálra csúsztatjuk, viráglekvárral megkenve és felcsavarva vagy félbe hajtva kínáljuk.

cekla-receptek

 

Rózsaszín kókuszgolyó

Hozzávalók:

  • 10 dkg finomra reszelt cékla
  • 8 dkg pépesített mazsola
  • 1 evőkanál zabpehelydara
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • csipetnyi, finomra vágott rozmaring

Elkészítés:

A céklát szűrőn lecsöpögtetjük, hogy a ne legyen túl nedves. Hozzáadjuk a mazsolapépet, a zabpehelydarát, és annyi kókuszreszelékkel dolgozzuk össze, hogy jól formálható masszává váljon. Egy órán át pihentetjük, majd vizes kézzel apró golyókká formájuk, és kókuszreszelékben meghempergetjük.

cekla-receptek

 

Céklatte

Hozzávalók:

  • 1 dl rostos céklalé
  • 4 dl „növényi tej”, nálunk házi zabital
  • reszelt gyömbér és szerecsendió
  • 1 kiskanál méz

A hozzávalókat turmixgépbe tesszük, és habosra keverjük. Reggel forrón, délután hidegen is jó. Aki nem szereti a rostokat, szűrje át, a visszamaradt sűrű rostos anyagot pedig használjuk fel süteményhez, például a rózsaszín kókuszgolyóhoz!

Fotók: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Nyári zsenge, amely hivalkodás nélkül fenséges – a tökfőzelék

„A tökfőzeléket szeretem látni a főzelékes tálban, pirosló sertéskarmonádli, vagyis rövidkaraj feltéttel, és ropogósra sült liba mellé, amely jó szívvel vállalja a tökfőzeléket is” – írja Magyar Elek, az Ínyesmester nagyhírű szakácskönyvében. Legtöbben azonban a menzás tökfőzelékre gondolva inkább semmilyen formában sem szeretnek találkozni a tökkel. Pedig egy tál tökfőzelék többet mond el a család történetéről, mint gondolnánk.