Céklaleves
Hozzávalók
- 1 nagyobb cékla (30-35 dkg)
- 5 dl tyúkhúsleves (vagy zöldségleves)
- 1 dl tejföl
- 2 tojássárgája
- só, őrölt fehérbors
- a tálaláshoz: 2-3 szál petrezselyemzöld
Elkészítés
A céklát alaposan megmossuk, és héjastul, annyi vízben, amennyi ellepi, 30-35 perc alatt puhára főzzük. Hideg víz alatt lehűtjük, megtisztítjuk, húsát kis kockákra vágjuk. A húslevessel vagy zöldséglevessel felöntjük, átforraljuk, azután turmixoljuk. A forró levesbe belekeverjük a tejföllel elhabart tojássárgákat. Sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük, és finomra vágott petrezselyemmel meghintve tálaljuk. Zöldfűszeres túróval megkent pirítóst adjunk mellé.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Céklapuding, füstölt makréla
Hozzávalók
- 4 db, egyenként kb. 20 dkg-os füstölt makréla
- 2 tojás
- 3 dkg vaj
- 2 evőkanál liszt
- só
- reszelt szerecsendió
- 8 dkg reszelt sajt
- 50 dkg cékla
- 25 dkg burgonya
- kömény
- 1-2 babérlevél
- 2 dkg vaj
- só
- őrölt fehérbors
- 1 kiskanál ételízesítő por
- 2 dl tejföl
- 2 dl tejszín
- 2 evőkanál zselatin
Elkészítés
A tojássárgákat csipetnyi sóval és a puha vajjal habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, a reszelt sajtot, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. A masszát fél cm vastagon sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon 12-15 perc alatt megsütjük. A papírt lehúzzuk róla, és hűlni hagyjuk. Az alaposan megmosott céklákat köménnyel, a burgonyát babérlevéllel ízesített vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és a még forró sütőbe tesszük néhány percre, majd meghámozzuk. Burgonyanyomóval összetörjük, sóval, őrölt fehérborssal ízesítjük, majd a tejföl felével elkeverjük. Az ételízesítő port 1 dl vízbe szórjuk, feloldjuk benne a zselatint, felmelegítjük, azután a habbá vert tejszínnel együtt a céklás masszába forgatjuk.
A kisült tésztalapot egy magas falú kistepsibe fektetjük, a céklás masszát rásimítjuk, fóliával lefedjük, és legalább 4 órán át dermesztjük. Tálalás előtt a céklapudingot négyzetes darabokra vágjuk, sűrű tejföllel megkenegetjük. A füstölt, fűszeres halat salátalevélre helyezzük, és máris tálalhatjuk. Leveles-vajas tésztából sütött szezámmagos kifliket adhatunk mellé.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Rózsaszín palacsinta mentes változatban
Hozzávalók
- 1 kiskanál útifűmaghéj
- 30 dkg gluténmentes lisztkeverék
- csipetnyi só
- 1 evőkanál datolyapép
- kb. 5 dl céklalé
- a sütéshez olaj, friss vadvirágok
Elkészítés
Az útifűmaghéjat egy dl vízbe áztatjuk legalább 6 órára. Ha jól meghízott, a többi hozzávalóval alaposan összedolgozzuk és néhány órán át (de legjobb egy éjszakán át) pihenni hagyjuk. Átkeverjük, ha túl sűrű lenne, pici szódavízzel lazítjuk. A serpenyőt megolajozzuk, felforrósítjuk, majd egy merőkanálnyi masszát csorgatunk bele. Virágszirmokat szórunk rá, és addig sütjük, míg a széle kezd megpirulni. Egy mozdulattal megfordítjuk, és a másik felén is megsütjük. Tálra csúsztatjuk, viráglekvárral megkenve és felcsavarva vagy félbe hajtva kínáljuk.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Rózsaszín kókuszgolyó
Hozzávalók
- 10 dkg finomra reszelt cékla
- 8 dkg pépesített mazsola
- 1 evőkanál zabpehelydara
- 10 dkg kókuszreszelék
- csipetnyi, finomra vágott rozmaring
Elkészítés
A céklát szűrőn lecsöpögtetjük, hogy a ne legyen túl nedves. Hozzáadjuk a mazsolapépet, a zabpehelydarát, és annyi kókuszreszelékkel dolgozzuk össze, hogy jól formálható masszává váljon. Egy órán át pihentetjük, majd vizes kézzel apró golyókká formájuk, és kókuszreszelékben meghempergetjük.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Céklatte
Hozzávalók
- 1 dl rostos céklalé
- 4 dl „növényi tej”, nálunk házi zabital
- reszelt gyömbér és szerecsendió
- 1 kiskanál méz
Elkészítés
A hozzávalókat turmixgépbe tesszük, és habosra keverjük. Reggel forrón, délután hidegen is jó. Aki nem szereti a rostokat, szűrje át, a visszamaradt sűrű rostos anyagot pedig használjuk fel süteményhez, például a rózsaszín kókuszgolyóhoz!
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Ajánljuk még: