Rózsa formájú briós

Gasztro

Rózsa formájú briós

Antal Csilla receptje

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 50 ml langyos víz
  • 50 ml görög joghurt
  • 5 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 5 dkg vaj
  • 1 kk kardamom
  • a kenéshez 50 ml tej
  • a szóráshoz kardamomos kristálycukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A vizet elkeverjük a joghurttal, majd hozzáadjuk az élesztőt, a kardamomot, a cukrot és a tojást. Az egészet hozzáadjuk a liszthez, majd elkezdjük dagasztani. Közben hozzáadjuk a sót is. Ha a tészta már majdnem összeállt, beledagasztjuk a puha vajat is, majd levegősre, simára kidolgozzuk. Ezután letakarjuk, és hagyjuk a duplájára kelni.
Ha már szépen megkelt, akkor elkezdhetjük a formázást. Lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, majd 12 részre osztjuk. Mindegyik adaggal ugyanúgy járunk el. Hosszúkásra nyújtjuk, majd két hosszanti vágással három egyenlő részre osztjuk.

briós

 

Úgy vágjuk el, hogy az egyik vége egyben maradjon. Ezután a három részt összefonjuk. Úgy kell elvégeznünk ezt a műveletet, hogy a fonat lapos maradjon.

briós

 

Ezután a nyitott vége felől óvatosan feltekerjük a fonatot, így kapjuk meg a virágformát. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, kilisztezett muffinformába tesszük a virágokat, és a szirmokat óvatosan kissé széthúzkodjuk.

briós

 

A tetejüket megkenjük tejjel, és megszórjuk kardamomos cukorral. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Ajánljuk még:

Magyarország András-naptól vízkeresztig is nagyon finom – Borbás Marcsival új könyvéről beszélgettünk

Folytatódik a népszerű Magyarország finom sorozat: András-naptól vízkeresztig című új könyvében Borbás Marcsi ezúttal nem egy tájegység ételeit gyűjtötte össze, hanem a magyar nyelvterület azon hagyományos fogásait, amelyeket az év legbőségesebb – a befejezett terménybetakarítás, a forrásban lévő újbor és a disznóvágások – időszakában készítettek eleink és készítünk ma is. Ezeknek az ünnepi és hétköznapi recepteknek a nagyszerűsége éppen abban rejlik, hogy nemcsak az évforduló ünnepi időszakában készíthetjük el őket, hanem egész évben részét képezhetik a családi menütervnek. Az András-naptól vízkeresztig karácsonyi ajándéknak is remek választás. A könyv keletkezéséről és a kapcsolódó hagyományokhoz való személyes kötődéséről Borbás Marcsival beszélgettünk.