Hozzávalók
- 30 dkg liszt
- 1,5 dkg élesztő
- 1 tojás
- 50 ml langyos víz
- 50 ml görög joghurt
- 5 dkg cukor
- 1 csipet só
- 5 dkg vaj
- 1 kk kardamom
- a kenéshez 50 ml tej
- a szóráshoz kardamomos kristálycukor
Elkészítés
A vizet elkeverjük a joghurttal, majd hozzáadjuk az élesztőt, a kardamomot, a cukrot és a tojást. Az egészet hozzáadjuk a liszthez, majd elkezdjük dagasztani. Közben hozzáadjuk a sót is. Ha a tészta már majdnem összeállt, beledagasztjuk a puha vajat is, majd levegősre, simára kidolgozzuk. Ezután letakarjuk, és hagyjuk a duplájára kelni.
Ha már szépen megkelt, akkor elkezdhetjük a formázást. Lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, majd 12 részre osztjuk. Mindegyik adaggal ugyanúgy járunk el. Hosszúkásra nyújtjuk, majd két hosszanti vágással három egyenlő részre osztjuk.
Úgy vágjuk el, hogy az egyik vége egyben maradjon. Ezután a három részt összefonjuk. Úgy kell elvégeznünk ezt a műveletet, hogy a fonat lapos maradjon.
Ezután a nyitott vége felől óvatosan feltekerjük a fonatot, így kapjuk meg a virágformát. Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott, kilisztezett muffinformába tesszük a virágokat, és a szirmokat óvatosan kissé széthúzkodjuk.
A tetejüket megkenjük tejjel, és megszórjuk kardamomos cukorral. 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Ajánljuk még: