Gasztro

Rozmaringos, fokhagymás tekercs

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 40 dkg félfogós liszt (fele Czelli finomliszt, fele Czelli rétesliszt)
  • 2,5 dkg élesztő
  • kb. 1,5 dl tej
  • 1 kk. cukor
  • 1 púpos tk. só
  • 4 ek. olívaolaj
  • friss rozmaring ízlés szerint

A töltelékhez:

  • 8 dkg vaj
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 tk. só
  • 1 tk. durvára őrölt bors
  • 4 gerezd fokhagyma

Elkészítés 

Az élesztőt 1 deciliternyi langyos tejben elkeverjük. Adunk hozzá cukrot, és két evőkanál lisztet. Simára keverjük, majd hagyjuk felfutni. Közben a liszthez adjuk a sót, az aprított rozmaringot, majd a felfutott élesztőt is. Annyi tejjel dagasztjuk be, hogy rugalmas, nyújtható tésztát kapjunk. Ha a massza összeállt, beledolgozzuk az olívaolajat is. Ha elkészültünk, letakarjuk, és hagyjuk duplájára kelni.

Közben elkészítjük a tölteléket. A vajat megolvasztjuk, elkeverjük az olajjal. Ízesítjük reszelt fokhagymával, sóval, borssal, és egy pici rozmaringgal.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és hosszúkásra, vékonyra nyújtjuk. Az egyik felét bekenjük a fűszeres töltelékkel, majd ráhajtjuk a másik felét. Hosszú csíkokra vágjuk. Minden darabot megsodrunk, majd feltekerünk. Kizsírozott tepsibe sorakoztatjuk a tekercseket, majd még 15 percet kelesztjük. 180 fokos sütőben szép barnára sütjük.

A recept megjelenését a Czelli Malom támogatta.