Hozzávalók:
Resztelt máj:
- 250 g friss mangalicamáj
- 100 g mangalica jus
- 50 g lecsó
- 6 g majoránna
- 1 evőkanál mangalicazsír
Hagymás, sörös kenyér:
- 250 g bl 55 búzaliszt
- 280 g kenyérliszt
- 300 g sör
- 20 g só
- 16 g élesztő
- 5 g cukor
- 60 g pirított hagyma
Kovászosuborka-hab:
- 250 g puha kovászos uborka
- 600 g kovászosuborka-lé
- 6 g xanthan
- 6 g espuma cold
Majonéz:
- 2 tojássárgája
- 1 tk mustár
- 3 dl kaporolaj
- 1 tk vadturbolyaecet
A tálaláshoz:
- 10 db kovászos uborka
- 200 g hagymás, sörös kenyér
- 10 g sörecetes savanyított mustármag
- 1 ek fűszerpaprika
- friss kapor
- kaporolajos majonéz
- só
Elkészítés:
A habhoz a hozzávalókat egy erős mixerben teljesen homogén keverékké turmixoljuk. Ezután szifonba töltjük, és két patront ráengedünk.
A tálaláshoz a kovászos uborka magházát kivágjuk, és a keményebb részt apró kockára vágjuk. A puha részt a habhoz használjuk fel.
A majonézhez a két tojássárgáját elkeverjük a mustárral és az ecettel, majd folyamatos keverés mellett csurgatjuk hozzá az olajat. Mire az összes olajat felveszi, gyönyörű kocsonyás állaga és zöld színe lesz.
A kenyérhez a liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a sót, a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. A sörrel együtt homogén tésztát dagasztunk, közben pedig a pirított hagymát is beledolgozzuk. Ezután megformázzuk, majd fél órát kelesztjük. 180 fokos sütőben fél óra alatt készre sütjük.
A májat nagyon vékony csíkokra felvágjuk. A serpenyőt felforrósítjuk, beletesszük a zsírt, és ha már szinte füstöl, akkor belerakjuk a májat. Rövid idő alatt nagy lángon körbepirítjuk. Ezután hozzáadjuk jus-t, majd a lecsót és a majorannát. Ezután egy kevés alaplével beállítjuk a szaft sűrűségét. Tálalásnál megsózzuk.
Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk a májat a felaprított kenyérrel, uborkával, a majonézzel, egy kis savanyított mustármaggal, illetve a habbal. Megszórjuk egy kis őrölt pirospaprikával is. Természetesen a habot otthon elhagyhatjuk, anélkül is fantasztikus fogás!
Ajánljuk még: