Resztelt mangalicamáj, kovászos uborka, kenyér, mustár, sör

Gasztro

Resztelt mangalicamáj, kovászos uborka, kenyér, mustár, sör

Farkas Richárd receptje

Hozzávalók:

Resztelt máj:

  • 250 g friss mangalicamáj
  • 100 g mangalica jus
  • 50 g lecsó
  • 6 g majoránna
  • 1 evőkanál mangalicazsír

Hagymás, sörös kenyér:

  • 250 g bl 55 búzaliszt
  • 280 g kenyérliszt
  • 300 g sör
  • 20 g só
  • 16 g élesztő
  • 5 g cukor
  • 60 g pirított hagyma

Kovászosuborka-hab:

  • 250 g puha kovászos uborka
  • 600 g kovászosuborka-lé
  • 6 g xanthan
  • 6 g espuma cold

Majonéz:

  • 2 tojássárgája
  • 1 tk mustár
  • 3 dl kaporolaj
  • 1 tk vadturbolyaecet

A tálaláshoz:

  • 10 db kovászos uborka
  • 200 g hagymás, sörös kenyér
  • 10 g sörecetes savanyított mustármag
  • 1 ek fűszerpaprika
  • friss kapor
  • kaporolajos majonéz

Elkészítés:

A habhoz a hozzávalókat egy erős mixerben teljesen homogén keverékké turmixoljuk. Ezután szifonba töltjük, és két patront ráengedünk.

A tálaláshoz a kovászos uborka magházát kivágjuk, és a keményebb részt apró kockára vágjuk. A puha részt a habhoz használjuk fel.

A majonézhez a két tojássárgáját elkeverjük a mustárral és az ecettel, majd folyamatos keverés mellett csurgatjuk hozzá az olajat. Mire az összes olajat felveszi, gyönyörű kocsonyás állaga és zöld színe lesz.

A kenyérhez a liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a sót, a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. A sörrel együtt homogén tésztát dagasztunk, közben pedig a pirított hagymát is beledolgozzuk. Ezután megformázzuk, majd fél órát kelesztjük. 180 fokos sütőben fél óra alatt készre sütjük.

A májat nagyon vékony csíkokra felvágjuk. A serpenyőt felforrósítjuk, beletesszük a zsírt, és ha már szinte füstöl, akkor belerakjuk a májat. Rövid idő alatt nagy lángon körbepirítjuk. Ezután hozzáadjuk jus-t, majd a lecsót és a majorannát. Ezután egy kevés alaplével beállítjuk a szaft sűrűségét. Tálalásnál megsózzuk.

Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk a májat a felaprított kenyérrel, uborkával, a majonézzel, egy kis savanyított mustármaggal, illetve a habbal. Megszórjuk egy kis őrölt pirospaprikával is.  Természetesen a habot otthon elhagyhatjuk, anélkül is fantasztikus fogás!