Rántott sárgarépa

Gasztro

Rántott sárgarépa

Szikra Gabriella receptje

Hozzávalók (4 fő részére)

  • 4 db közepes sárgarépa
  • 100 g pestós majonéz (94 g majonéz, 6 g tökmagpesto)
  • 40 g szárított hagyma
  • 60 g savanyított gyömbér
  • 40 g szárított hagyma
  • 40 g pirított szalonna
  • retek mikrozöld

Elkészítés

A sárgarépát sous vide zsákba rakjuk, mellé 3 szál rozmaringot 1 evőkanál mézet és 4-5 dkg vajat helyezünk, majd 85 fokon 4 órát sous-vidáljuk.

Ha nincs sous vide eszközünk, akkor a répát feltesszük főni vízben. Rakunk mellé 2-3 ág rozmaringot, 2 evőkanál mézet és egy csipet sót. Félkeményre főzzük.

Ezután a répát a szokásos módon bepanírozzuk. Érdemes nagyobb szemű, rusztikus morzsát használni hozzá, így lesz a legfinomabb. Ha elkészültünk vele, bő olajban kisütjük a répákat.

Tálaláshoz a kisült répát kettévágjuk, és tetszés szerint rátesszük a pestós majonézt, a szárított hagymát, a savanyított gyömbért és a pirított szalonnát, illetve a retek mikrozöldeket.

Elkészítjük a savanyított gyömbért. Ehhez  60 gr gyömbért 1 mm-es vékonyságra szeletelünk, majd 1-2 dl vízben felfőzünk 50 ml rizsecetet, 38 g nádcukorot, 8 g sót. Amikor feloldódott, belekeverjük a gyömbért. 20-30 másodpercig forraljuk, majd a levében hagyjuk kihűlni. Végül leszűrjük.

A szárított, pirított hagymához a hagymát megpucoljuk, és egyforma kis kockákra vágjuk. Egy tálban megforgatjuk lisztben, majd serpenyőben, bő olajban aranybarnára sütjük.

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.