Rakott túrós

Gasztro

Rakott túrós

Horváthné Tamaskó Ildikó receptje

Hozzávalók

A kakaós lapokhoz:

  • 30 dkg liszt
  • 8 dkg vaj
  • 2 ek kakaó
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 4 ek cukor
  • 4 ek zsíros tejföl (amennyitől összeáll)
  • csipet só

A sárga laphoz:

  • 15 dkg liszt
  • 4 dkg vaj
  • ½ kk szódabikarbóna
  • 2 ek cukor
  • 2 ek zsíros tejföl
  • csipet só

Töltelékek

  • kemény, házi szilvalekvár
  • cukros darált dió citromhéjjal ízesítve

Túrós töltelék:

  • 50 dkg túró
  • 2 tojássárgája
  • 15 dkg cukor (ízlés szerint)
  • 2 cs vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojásfehérje
  • 2 ek cukor

Elkészítés

A süteményhez elsőként a lapokat készítjük el. Külön gyúrjuk össze a kakaós és a sárga lap hozzávalóit, így sokkal szebb lesz a kakaós lapunk. Kakaós lapból kettőt kell készítenünk, sárgából pedig egyet. Mindkét lapot annyi tejföllel dolgozzuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk, ami nem ragad. Miután a tészta szép egynemű, és az állaga is megfelelő, elkészítjük a túrós tölteléket. A túrót a tojások sárgájával, a cukorral és a vaníliás cukorral alaposan elkeverjük, majd belereszeljük a citromhéjat is. A cukor mennyiségével nyugodtan bánjunk ízlés szerint.

Közben a tojásfehérjéket a két evőkanál cukorral krémes habbá verjük. Ezt a habot is óvatosan a túróba forgatjuk majd, mielőtt betöltjük a süteménybe.

Ezután összeállítjuk a rakott túróst. Egy közepes méretű tepsibe legalulra kerül a sárga lap. Ezt bőven megkenjük szilvalekvárral, majd megszórjuk citromhéjjal ízesített, cukros darált dióval. Ha nem szeretnénk, hogy a sok lekvár miatt szétcsússzon a sütemény, amikor felszeleteljük, csurgathatunk erre a rétegre egy kevés mézet, az majd össze fogja tartani.

A kakaós tésztát kettéosztjuk, és mindkettőt kisodorjuk akkorára, ami éppen belefér a tepsibe. Az első kakaós lap kerül a lekváros, diós mézes réteg tetejére. Miután a tepsibe helyeztük a tésztát, egy villával jól megszurkáljuk, egészen a tepsi aljáig, hogy sülés közben ne púposodjon majd fel.

Ezután halmozzuk rá a túrós tölteléket, majd az egészet a második kakaós lappal zárjuk. Azt is megszurkáljuk villával, majd 160 fokon, 30-35 perc alatt készre sütjük.

Akkor tudjuk szépen felvágni, ha már langyosra hűlt. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Ajánljuk még:

Toszkán gesztenyés lepény

Gesztenyelisztből, tojás és cukor nélkül készül ez a meglepő ízvilágú sütemény. Az eredeti toszkán változatban csak fenyőmag vagy dió szerepel, de bármilyen olajos maggal elkészíthetjük. A rozmaring és az olívaolaj karaktere kellemesen simul az ősz ízeibe, a gesztenye kissé füstös zamatába. A szaftos mazsola és a ropogós magok a legfinomabb ízélményt nyújtják.