Hozzávalók
A kakaós lapokhoz:
- 30 dkg liszt
- 8 dkg vaj
- 2 ek kakaó
- 1 kk szódabikarbóna
- 4 ek cukor
- 4 ek zsíros tejföl (amennyitől összeáll)
- csipet só
A sárga laphoz:
- 15 dkg liszt
- 4 dkg vaj
- ½ kk szódabikarbóna
- 2 ek cukor
- 2 ek zsíros tejföl
- csipet só
Töltelékek
- kemény, házi szilvalekvár
- cukros darált dió citromhéjjal ízesítve
Túrós töltelék:
- 50 dkg túró
- 2 tojássárgája
- 15 dkg cukor (ízlés szerint)
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 tojásfehérje
- 2 ek cukor
Elkészítés
A süteményhez elsőként a lapokat készítjük el. Külön gyúrjuk össze a kakaós és a sárga lap hozzávalóit, így sokkal szebb lesz a kakaós lapunk. Kakaós lapból kettőt kell készítenünk, sárgából pedig egyet. Mindkét lapot annyi tejföllel dolgozzuk össze, hogy jól formázható tésztát kapjunk, ami nem ragad. Miután a tészta szép egynemű, és az állaga is megfelelő, elkészítjük a túrós tölteléket. A túrót a tojások sárgájával, a cukorral és a vaníliás cukorral alaposan elkeverjük, majd belereszeljük a citromhéjat is. A cukor mennyiségével nyugodtan bánjunk ízlés szerint.
Közben a tojásfehérjéket a két evőkanál cukorral krémes habbá verjük. Ezt a habot is óvatosan a túróba forgatjuk majd, mielőtt betöltjük a süteménybe.
Ezután összeállítjuk a rakott túróst. Egy közepes méretű tepsibe legalulra kerül a sárga lap. Ezt bőven megkenjük szilvalekvárral, majd megszórjuk citromhéjjal ízesített, cukros darált dióval. Ha nem szeretnénk, hogy a sok lekvár miatt szétcsússzon a sütemény, amikor felszeleteljük, csurgathatunk erre a rétegre egy kevés mézet, az majd össze fogja tartani.
A kakaós tésztát kettéosztjuk, és mindkettőt kisodorjuk akkorára, ami éppen belefér a tepsibe. Az első kakaós lap kerül a lekváros, diós mézes réteg tetejére. Miután a tepsibe helyeztük a tésztát, egy villával jól megszurkáljuk, egészen a tepsi aljáig, hogy sülés közben ne púposodjon majd fel.
Ezután halmozzuk rá a túrós tölteléket, majd az egészet a második kakaós lappal zárjuk. Azt is megszurkáljuk villával, majd 160 fokon, 30-35 perc alatt készre sütjük.
Akkor tudjuk szépen felvágni, ha már langyosra hűlt. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Ajánljuk még: