Preckedli

Gasztro

Preckedli

Borbás Marcsi receptje

Ünnepek közeledtével érdemes átgondolni, milyen süteményeket készítsünk. Mindig jól jön egy egyszerű gyors aprósütemény-recept, amit ha megsütünk, sokáig eltartható édesség lapul majd a szekrénybe. Ilyen a preckedli is, melynek tésztáját pillanatok alatt összeállítottam a Bosch Mum5 robotgépemmel. Ha ti is szeretnétek elkészíteni, az alábbi arányokkal dolgozzatok!

Hozzávalók:

  • 25 dkg zsír
  • 50 dkg liszt
  • 17,5 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 citrom leve és héja
  • tejföl
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 csipet só

Az összeállításhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 2 marék aprított dió
  • 3 ek. kristálycukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, közben hozzáadjuk a sót és a sütőport is. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd összegyúrjuk az elmorzsolt liszttel. Belereszeljük egy fél citrom héját, és belefacsarjuk a levét is. Ha túl száraz a massza, tejfölt teszünk még hozzá. A tésztát kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és tetszés szerinti formával kiszaggatjuk. Minden darabot megkenünk tojásfehérjével, majd durvára vágott dió és cukor keverékébe fordítjuk. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

Ha kihűlt, jól záródó dobozba rakjuk, így akár egy hétig is eláll.

A videóban szereplő gépekről ezen a linken találtok további információt:

MUM5XW40 Konyhai robotgép mérleggel | BOSCH HU 

MS8CM61X1 Botmixer | BOSCH HU 

HSG636XS6 Beépíthető gőzsütő | BOSCH HU 

 

Ajánljuk még:

Erdésztokány friss füvekkel

Tavasz derekán az erdő és a rét olyan zöldben ring, amit talán a legnagyobb festők sem tudnak visszaadni vásznukon. Ezeket a zöld ízeket megkóstolhatjuk, levesbe vagy főzelékbe szelídíthetjük – persze, csak azután, ha meggyőződtünk róla, hogy ehetőek. Ezt a füves tokányt egy kedves erdész barátunk készítette nekünk először, az erdő rejtekén. Csodájára jártunk, mi minden került bele a kosarából! A sok-sok zöld „miskulancia” mennyei mártássá változott benne, mire a hús megpuhult, a juhtúró és a tojás bársonyossá simította, a tejföl csöppet savanyított rajta – ízében ott volt a tavaszi madárdal, a kikelet jókedve, az erdő zúgása fenségesen.

 

Már követem az oldalt

X