Gasztro

Preckedli

Borbás Marcsi receptje

Ünnepek közeledtével érdemes átgondolni, milyen süteményeket készítsünk. Mindig jól jön egy egyszerű gyors aprósütemény-recept, amit ha megsütünk, sokáig eltartható édesség lapul majd a szekrénybe. Ilyen a preckedli is, melynek tésztáját pillanatok alatt összeállítottam a Bosch Mum5 robotgépemmel. Ha ti is szeretnétek elkészíteni, az alábbi arányokkal dolgozzatok!

Hozzávalók:

  • 25 dkg zsír
  • 50 dkg liszt
  • 17,5 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1/2 citrom leve és héja
  • tejföl
  • 1 kk. sütőpor
  • 1 csipet só

Az összeállításhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 2 marék aprított dió
  • 3 ek. kristálycukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet a zsírral elmorzsoljuk, közben hozzáadjuk a sót és a sütőport is. Szétválasztjuk a tojásokat, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd összegyúrjuk az elmorzsolt liszttel. Belereszeljük egy fél citrom héját, és belefacsarjuk a levét is. Ha túl száraz a massza, tejfölt teszünk még hozzá. A tésztát kb. 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, és tetszés szerinti formával kiszaggatjuk. Minden darabot megkenünk tojásfehérjével, majd durvára vágott dió és cukor keverékébe fordítjuk. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

Ha kihűlt, jól záródó dobozba rakjuk, így akár egy hétig is eláll.

A videóban szereplő gépekről ezen a linken találtok további információt:

MUM5XW40 Konyhai robotgép mérleggel | BOSCH HU 

MS8CM61X1 Botmixer | BOSCH HU 

HSG636XS6 Beépíthető gőzsütő | BOSCH HU 

 

Ajánljuk még:

„Már csak mi maradtunk mézeskalácsosok Debrecenben” – a Radics Mézes műhelyben Radics Zoltánnal beszélgettünk

Alig tíz évre rá, hogy 2014-ben a debreceni mézeskalácsosság bekerült a debreceni és a Hajdú-Bihar megyei értéktárba, már csak egyetlen működő mézeskalácsos műhelyt találunk Debrecenben. A híres debreceni mézes tányért ma már csak Radics Zoltán fiatal mézeskalács készítő mester készíti, aki édesapjától, Radics Lászlótól tanulta a mesterséget. Vajon képes lesz fennmaradni ez a több száz éves hagyomány? Mi kell ahhoz, hogy megőrizzük? A szaktudás és a rengeteg munka bizonyosan nem elegendő hozzá – ez derült ki Radics Zoltánnál tett látogatásunk alkalmával is.