Posírozott pisztráng, paradicsom, dinnye, jalapeno

Gasztro

Posírozott pisztráng, paradicsom, dinnye, jalapeno

Kollár Endre receptje

Hozzávalók

  • 1 egész pisztráng
  • 2 kk. zselatin

A savanyítóléhez:

  • 50 g cukor
  • 100 g rizsecet
  • 150 g víz
  • 1 szelet gyömbér
  • 20 g mirin
  • 100 g paradicsom

A jalapeno majonézhez:

  • 30 g jalapeno
  • 15 g bébispenót
  • 15 ml világos szójaszósz
  • 1 db lime leve
  • 45 g tojásfehérje
  • 260 g repceolaj
  • 3 g só

Az escabéche-hoz:

  • 80 g sárgarépa
  • 80 g salottahagyma
  • 20 g friss gyömbér
  • 2 citrom héja
  • 1 szál kakukkfű
  • 5 szem bors
  • 5 szem fehérbors
  • 5 szem koriander
  • 300 ml ecet
  • 600 ml víz
  • 10 g só

A paradicsomvízhez:

  • 1 kg fürtös paradicsom
  • A tálaláshoz:
  • 4-5 kocka sárgadinnye
  • 4-5 kocka görögdinnye

Elkészítés 

A 100 grammnyi koktélparadicsomot leforrázzuk, majd a héjukat lehúzzuk. A pácléhez kimérjük a hozzávalókat, majd az egészet felforraljuk. Ezután hagyjuk visszahűlni, majd belerakjuk a lehámozott paradicsomokat. Így hagyjuk állni 2-3 órán át.

A paradicsomvízhez a paradicsomokat botmixerrel pépesítjük, majd lefagyasztjuk. Ezután egy gézzel kibélelt szűrőbe rakjuk, majd hagyjuk lecsöpögni szobahőmérsékleten. Így lesz kristálytiszta a paradicsomvíz.

Az escabéche-hoz az összetevőket előkészítjük. A zöldségeket meghámozzuk, majd mindent egy kis fazékba mérünk, és ezt is felforraljuk.

A jalapeno majonézhez a paprikákat kimagozzuk, hozzáadjuk a fehérjét, a lime-levet és a bébispenótot. Sót is teszünk hozzá, majd lebotmixerezzük. Ezután ráöntjük az olajat, majd tovább turmixoljuk. Amint szép habos a keverék, és minden elkeveredett, készen is van a majonéz.

A felezett pisztrángot kiszálkázzuk egy csipesszel, majd a gerinchúr mellett kettévágjuk. Ezután enyhén sózzuk, majd megszórjuk a zselatinnal. A két csík halat egymásra helyezzük úgy, hogy a bőrös felület legyen kifelé. Ezután betekerjük alufóliával, majd egy órára betesszük a hűtőbe. Végül 50-55 fokos vízben posírozzuk 5-6 percig.

A dinnyéket kockára felvágjuk.

Ezután összeállítjuk a mártást. Összekeverünk egy rész paradicsomvizet, egy rész escabécha-t és egy rész savanyítólevet. Ezzel locsoljuk meg a kitálalt dinnyét és halat. A jalapeno majonézből is teszünk mellé, illetve a marinált koktélparadicsomból.

Ajánljuk még:

Kenyérkülönlegességek a múltból – ma van a kenyér világnapja

2001-ben a Pékek Világszövetsége világnappá nyilvánította a kenyér napját, azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet erre az alapvető élelmezési cikkre, illetve a pékek sokszínű és áldozatos munkájára. A kenyér minden történelmi korban értéket képviselt – számos szokás, történet és jelentés kapcsolódott hozzá. Megbecsülni kötelesség volt, kidobni vétek: az ünnepi asztal terítőjéről még a morzsákat is összeseperték, mert úgy vélték, hogy gyógyító ereje van. Ma mi is a kenyérsütés hagyománya előtt tisztelgünk egy különleges időutazással.