Porcsin gombóc szőlőlevélben gőzölve

Gasztro

Porcsin gombóc szőlőlevélben gőzölve

A bambuszpároló nyáron jó szolgálatot tesz, a kerti konyhában remekül lehet benne párolni. Csak rá kell illeszteni egy megfelelő méretű lábosra, és rövid idő alatt elkészül benne a zöldség, a gőzölt tészta. Ha kibéleljük szőlő-, zsálya- vagy meggyfalevéllel, az további ízt ad a benne párolt finomságoknak. Jó ideje nagyon szeretem használni!

A kövér porcsint sokféle módon fogyasztjuk: levesnek, főzeléknek, salátába, vagy csak úgy, a kenyérre szórva. De most egészen új formában került a tányérra.

Gluténmentes lisztkeverékből gyúrtam tésztát, ebben dolgoztam bele az alaposan összevágott porcsint.

Míg kelt, addig egy bitang jó szósz kerekedett a porcsin másik feléből, olajon fonnyasztott vöröshagymával, jó sok fokhagymával, chilivel. Végül némi szójaszósz és egy csipet cukor adta meg a báját. A megkelt tésztából vizes kézzel gombócokat formáltam, szőlőlevéllel bélelt bambuszpárolóban nőttek meg 15 perc alatt.

 

Tovább olvasok

Porcsin gombóc szőlőlevélben gőzölve

Hozzávalók

A tésztához:

  • 25 dkg gluténmentes lisztkeverék
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 dl langyos víz
  • 1-2 maréknyi kövér porcsin
  • 24 db permetezetlen szőlőlevél

A szószhoz:

  • 1 közepes vöröshagyma
  • 1 chili
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 maréknyi kövér porcsin
  • 3 evőkanál olaj
  • 2-3 evőkanál szójaszósz
  • 1 kiskanál cukor

Porcsin gombóc szőlőlevélben gőzölve – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A tésztához valókat egy mély tálba tesszük és alaposan összekeverjük. Legalább 2 órán át pihentetjük, közben néhányszor jól átkeverjük. A ragacsos massza lassanként szép tésztává fog összeállni. Végül az apróra vágott porcsint hozzáadjuk, jól átgyúrjuk és vizes kézzel 3-4 cm átmérőjű gombócokká formáljuk. A gombócokat szőlőlevéllel bélelt bambuszpárolóba rakosgatjuk, és további fél órán át pihentetjük.

A szépen kikerekedett gombócokkal teli párolót vízgőz fölé tesszük, és 15 percig gőzöljük.

Porcsin gombóc szőlőlevélben gőzölve – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Eközben elkészítjük a mártást. Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát. Beleszórjuk a szintén felaprított chilit, fokhagymát, porcsint, néhány percig együtt sütjük.

Ráhintjük a cukrot, megöntözzük szójaszósszal és a tűzről lehúzzuk. A kézmelegre hűlt gombócokat a meleg szószba mártva kínáljuk.

 

Ajánljuk még:

Egzotikus téli gyógynövények, amik fűszerként is megállják a helyüket

„Nem csak gyógy-, de fűszer is!” – mondják még ma is sokszor azokra a növényekre, melyeket a gyógyászatban és a konyhában egyaránt felhasználhatunk. Az, hogy ezeket gyógyászati vagy kulináris célra vetjük be, csupán döntés kérdése, szerencsés esetben azonban a két cél egyszerre érvényesülhet! Annak ellenére, hogy a hagyományos ünnepi asztalon a régiségben – érthető okokból – elsősorban a saját környezetünkben is megtalálható növények kaptak helyet, most néhány távoli vidékeken honos fűszert listáztunk.