A kövér porcsint sokféle módon fogyasztjuk: levesnek, főzeléknek, salátába, vagy csak úgy, a kenyérre szórva. De most egészen új formában került a tányérra.
Gluténmentes lisztkeverékből gyúrtam tésztát, ebben dolgoztam bele az alaposan összevágott porcsint.
Míg kelt, addig egy bitang jó szósz kerekedett a porcsin másik feléből, olajon fonnyasztott vöröshagymával, jó sok fokhagymával, chilivel. Végül némi szójaszósz és egy csipet cukor adta meg a báját. A megkelt tésztából vizes kézzel gombócokat formáltam, szőlőlevéllel bélelt bambuszpárolóban nőttek meg 15 perc alatt.
Porcsin gombóc szőlőlevélben gőzölve
Hozzávalók
A tésztához:
- 25 dkg gluténmentes lisztkeverék
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 evőkanál olaj
- 1 dl langyos víz
- só
- 1-2 maréknyi kövér porcsin
- 24 db permetezetlen szőlőlevél
A szószhoz:
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 chili
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 maréknyi kövér porcsin
- 3 evőkanál olaj
- 2-3 evőkanál szójaszósz
- 1 kiskanál cukor
Porcsin gombóc szőlőlevélben gőzölve – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A tésztához valókat egy mély tálba tesszük és alaposan összekeverjük. Legalább 2 órán át pihentetjük, közben néhányszor jól átkeverjük. A ragacsos massza lassanként szép tésztává fog összeállni. Végül az apróra vágott porcsint hozzáadjuk, jól átgyúrjuk és vizes kézzel 3-4 cm átmérőjű gombócokká formáljuk. A gombócokat szőlőlevéllel bélelt bambuszpárolóba rakosgatjuk, és további fél órán át pihentetjük.
A szépen kikerekedett gombócokkal teli párolót vízgőz fölé tesszük, és 15 percig gőzöljük.
Porcsin gombóc szőlőlevélben gőzölve – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Eközben elkészítjük a mártást. Az olajon megfonnyasztjuk a finomra vágott vöröshagymát. Beleszórjuk a szintén felaprított chilit, fokhagymát, porcsint, néhány percig együtt sütjük.
Ráhintjük a cukrot, megöntözzük szójaszósszal és a tűzről lehúzzuk. A kézmelegre hűlt gombócokat a meleg szószba mártva kínáljuk.
Ajánljuk még: