Pitypangos rizsfelfújt

Gasztro

Pitypangos rizsfelfújt

Farkas Richárd receptje

Hozzávalók

A felfújthoz:

  • 15 dkg kerekszemű rizs
  • 10 dkg indián rizs
  • 10 dkg barnarizs
  • 15 dkg barnított vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1 liter kecsketej
  • 2 dl kecsketejszín
  • 1 rúd vanília
  • 1 csipet só
  • 1 citrom
  • 6-7 pitypang szirma

Az összeállításhoz:

  • 5 db tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 dl pitypangszirup

A grillázshoz:

  • 15 dkg napraforgómag
  • 3-4 ek. kristálycukor
  • 1 ek. olívaolaj

A tepsi kikenéséhez:

  • 2 ek. barnított vaj
  • 5-6 ek. darált napraforgómag

A tálaláshoz:

  • pitypangvirág
  • vaníliás porcukor
  • pitypanglekvár

 

Tovább olvasok

A barna és vörös rizst beáztatjuk egy órára, majd leszűrjük. Forró lábasban barnított vajon megfuttatjuk a háromféle rizst, majd hozzáadjuk a tejet, a vaníliát, a sót és a cukrot. Ha már szépen sűrűsödik, a tejszínt is beleöntjük. Addig főzzük, míg krémes tejberizs állagú lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk hűlni. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a cukorral, majd a rizshez adjuk. A fehérjét krémesre kilazítjuk, majd óvatosan ezt is beleforgatjuk a tejberizsbe. Hozzáadjuk a virágszirmokat is. Ezután kivajazott, darált napraforgómaggal kibélelt tepsibe öntjük, és 180C fokon, légkeverésen sütjük 30 percet. 

A grillázshoz egy serpenyőbe szórjuk a cukrot és a napraforgómagot. Kevés olajat is adunk hozzá. Hagyjuk, hogy a cukor felolvadjon, és bevonja a magokat. Közben kevergetjük, nehogy megégjen. 

Ha mindennel elkészültünk, találjuk a felfújtat a pitypanglekvárral, vaníliás cukorral és friss pitypangszirommal.