Pisztáciakeksz tejpudinggal

Gasztro

Pisztáciakeksz tejpudinggal

Segal Viktor receptje

Hozzávalók

Sütés nélküli pisztáciakeksz

  • 75 g pisztáciakrém
  • 50 g zabpehely
  • 50 g folyós méz
  • 20 g tejpor
  • ½ tk. vaníliakivonat
  • 1 zöldcitrom héja
  • 1⁄2 mandarin leve
  • 1 tk. narancsvirágvíz
  • 35 g aszalt feketecseresznye és sárgabarack
  • 25 g pisztácia
  • két csipet őrölt kardamom

Tejpuding

  • 8 dl tej
  • 50 g kukoricakeményítő
  • 50 g cukor
  • 1 rúd vanília
  • 1 ek. tört pisztácia
  • rózsaszirmok

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Egy keverőtálban összekeverjük a pisztáciakrémet, a zabpelyhet, a mézet és a tejport. Hozzáadjuk a zöldcitrom héját, a mandarin levét, a narancsvirágvizet és a kardamomot. Az apróra vágott aszalt gyümölcsöket és a durvára tört pisztáciát szintén beleforgatjuk. Ekkor a masszánk még ragadós lesz. Formázzunk belőle 2x2 cm-es hasábot, amelyet legalább fél órára berakunk a mélyhűtőbe, vagy 4-5 órára hűtőbe. Így szépen összeáll majd a keverék, és fel tudjuk vágni.

A pudinghoz felmelegítjük a tej ¾-ét a cukorral és a vaníliával. A maradékot csomómentesen elkeverjük el a keményítővel. Ha a tej már kb. 10 perce gőzöl, de nem forr, kivesszük belőle a vaníliarudat, hozzáadjuk a maradék tejet és addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödik. Ekkor azonnal levesszük a tűzről, átöntjük egy másik edénybe, és kihűtjük. Végül tálaljuk a keksszel együtt. Rózsaszirommal és tört pisztáciával díszítjük.