Piskótás rétes

Gasztro

Piskótás rétes

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 10 ek liszt
  • 1,5 dl zsíros tejföl
  • 1 kk só
  • 1 db tojás
  • ½ citrom leve

A kenéshez:

  • 5 ek liszt
  • 25 dkg vaj

A piskótához:

  • 4 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 7-8 ek liszt
  • 1 kk sütőpor
  • ½ citrom héja

A töltelékhez:

  • 50 dkg magozott meggybefőtt

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet összegyúrjuk a tejföllel és a tojással. Közben adunk hozzá sót és citromlevet is. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd rövid ideig pihentetjük.

A kenéshez a szobahőmérsékletű, de nem túl lágy vajat összedolgozzuk a liszttel.

A megpihent tésztát vékonyra kinyújtjuk, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a lisztes vajat. Óvatosan dolgozzunk, hogy ne szakítsuk ki a tésztát, és figyeljünk rá, hogy mindenhova jusson a zsiradékból. Ezután a tésztát feltekerjük, majd négy egyenlő részre vágjuk. Letakarjuk, majd hűtőbe rakjuk legalább fél órára, hogy a vaj vissza tudjon dermedni.

Közben elkészítjük a tölteléket. A tojásokat habosra felverjük a cukorral együtt. Ezután beleforgatjuk a sütőporos lisztet. Ízesítjük a citrom héjával és egy csipet sóval is.

Ha a tészta visszahűlt, mindegyik darabot hosszúkásra nyújtjuk, megkenjük a piskótás töltelékkel, és megszórjuk a lecsepegtetett, magozott meggybefőttel. Óvatosan feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. 185 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és szép világosbarnára sütjük. Kb. 20-25 perc kell neki. Porcukorral megszórva tálaljuk.