Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 ek liszt
- 1,5 dl zsíros tejföl
- 1 kk só
- 1 db tojás
- ½ citrom leve
A kenéshez:
- 5 ek liszt
- 25 dkg vaj
A piskótához:
- 4 db tojás
- 6 ek cukor
- 7-8 ek liszt
- 1 kk sütőpor
- ½ citrom héja
A töltelékhez:
- 50 dkg magozott meggybefőtt
Elkészítés:
A lisztet összegyúrjuk a tejföllel és a tojással. Közben adunk hozzá sót és citromlevet is. Alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd rövid ideig pihentetjük.
A kenéshez a szobahőmérsékletű, de nem túl lágy vajat összedolgozzuk a liszttel.
A megpihent tésztát vékonyra kinyújtjuk, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a lisztes vajat. Óvatosan dolgozzunk, hogy ne szakítsuk ki a tésztát, és figyeljünk rá, hogy mindenhova jusson a zsiradékból. Ezután a tésztát feltekerjük, majd négy egyenlő részre vágjuk. Letakarjuk, majd hűtőbe rakjuk legalább fél órára, hogy a vaj vissza tudjon dermedni.
Közben elkészítjük a tölteléket. A tojásokat habosra felverjük a cukorral együtt. Ezután beleforgatjuk a sütőporos lisztet. Ízesítjük a citrom héjával és egy csipet sóval is.
Ha a tészta visszahűlt, mindegyik darabot hosszúkásra nyújtjuk, megkenjük a piskótás töltelékkel, és megszórjuk a lecsepegtetett, magozott meggybefőttel. Óvatosan feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük. 185 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és szép világosbarnára sütjük. Kb. 20-25 perc kell neki. Porcukorral megszórva tálaljuk.