Pirított csirkecsíkok sásliliombimbóval

Gasztro

Pirított csirkecsíkok sásliliombimbóval

Különleges virágos recept

A sásliliom nálunk az előkertek nyáreleji dísze. Legtöbbször kiirthatatlanul pompázik, narancssárga virágkelyheivel integet az érkezőknek.

Kevesen tudják, hogy a távol-keleti konyhák kedvelt zöldség-alapanyaga, Vietnámban, Kínában úgy bánnak vele, mint mi a zöldbabbal. Zöldségekkel együtt pirítják bimbóját, vagy fűszerekkel párolják – éppen csak, hogy maradjon picit ropogós. A bimbó belül édeskés, zamatos, a szirmok szintén édesek, desszertbe kívánkoznak.

Érdemes kihasználni ezt a néhány hetet, amíg tündököl a sásliliom, és feldobni vele a házi szezonális zöldségkínálatot!

 

Hozzávalók:

  • 2 csirkemell
  • 30 dkg sárgarépa
  • 1 csomó újhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • mogyorónyi friss gyömbér
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 20 db sásliliombimbó

 

Elkészítés:

A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, a húst vékony csíkokra vágjuk. Meglocsoljuk a szójaszósszal és 10-15 percig érleljük. Ezalatt a sárgarépát megtisztítjuk, gyufaszálnyi csíkokra metéljük, az újhagymát vékonyan felkarikázzuk. A felforrósított olajon megpirítjuk a csirkecsíkokat. Hozzáadjuk a sárgarépát, az újhagymát, a sásliliombimbókat, sóval, cukorral, frissen reszelt gyömbérrel ízesítjük és folyamatosan rázogatva, kevergetve 8-10 percig sütjük.

Akkor jó, ha a hús teljesen megpuhul, a zöldségfélék pedig ropogósak maradnak. Forrón, párolt rizzsel kínáljuk.

 

sasliliom recept

 

 

Ajánljuk még:

Akik a legtöbbet tették a rendszerváltás után a népi kultúra népszerűsítéséért

A hagyományos falu képéről már a '70-es évek táncházmozgalmának virágkorában is tudtuk, hogy letűnőben van, kincseit az utolsó órában mentették a szakemberek és a lelkes amatőrök. A rendszerváltás után pedig már intézményes formában is lehetőségünk nyílt ezt programszerűen felvállalni. A 30. születésnapjához közelítő Fonó Budai Zeneház az egyik olyan anyaországi intézmény, amely a legtöbbet tett a hagyományos kultúra értékeinek őrzésééért, bemutatásáért és azért, hogy a nem ebből a közegből jövők számára is inspiráló erőforrásként hasson ez a kulturális hagyaték. Több okunk is van az ünneplésre, hiszen a 30 éves Fonó a 2001-ben indult Hagyományok Háza Utolsó Óra programjával együtt fújhatja el a születésnapi torta gyertyáit: a 25 éves gyűjtőmunka és a Fonó jubileuma alkalmából a két intézmény közös sorozatot indít Élő hagyományok ünnepe a Fonóban címmel. Ilyen finomságok érkeznek! Olvassátok!