Pirított csirkecsíkok sásliliombimbóval

Gasztro

Pirított csirkecsíkok sásliliombimbóval

Különleges virágos recept

A sásliliom nálunk az előkertek nyáreleji dísze. Legtöbbször kiirthatatlanul pompázik, narancssárga virágkelyheivel integet az érkezőknek.

Kevesen tudják, hogy a távol-keleti konyhák kedvelt zöldség-alapanyaga, Vietnámban, Kínában úgy bánnak vele, mint mi a zöldbabbal. Zöldségekkel együtt pirítják bimbóját, vagy fűszerekkel párolják – éppen csak, hogy maradjon picit ropogós. A bimbó belül édeskés, zamatos, a szirmok szintén édesek, desszertbe kívánkoznak.

Érdemes kihasználni ezt a néhány hetet, amíg tündököl a sásliliom, és feldobni vele a házi szezonális zöldségkínálatot!

 

Hozzávalók:

  • 2 csirkemell
  • 30 dkg sárgarépa
  • 1 csomó újhagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • mogyorónyi friss gyömbér
  • 1 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 20 db sásliliombimbó

 

Elkészítés:

A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, a húst vékony csíkokra vágjuk. Meglocsoljuk a szójaszósszal és 10-15 percig érleljük. Ezalatt a sárgarépát megtisztítjuk, gyufaszálnyi csíkokra metéljük, az újhagymát vékonyan felkarikázzuk. A felforrósított olajon megpirítjuk a csirkecsíkokat. Hozzáadjuk a sárgarépát, az újhagymát, a sásliliombimbókat, sóval, cukorral, frissen reszelt gyömbérrel ízesítjük és folyamatosan rázogatva, kevergetve 8-10 percig sütjük.

Akkor jó, ha a hús teljesen megpuhul, a zöldségfélék pedig ropogósak maradnak. Forrón, párolt rizzsel kínáljuk.

 

sasliliom recept

 

 

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.