A sásliliom nálunk az előkertek nyáreleji dísze. Legtöbbször kiirthatatlanul pompázik, narancssárga virágkelyheivel integet az érkezőknek.
Kevesen tudják, hogy a távol-keleti konyhák kedvelt zöldség-alapanyaga, Vietnámban, Kínában úgy bánnak vele, mint mi a zöldbabbal. Zöldségekkel együtt pirítják bimbóját, vagy fűszerekkel párolják – éppen csak, hogy maradjon picit ropogós. A bimbó belül édeskés, zamatos, a szirmok szintén édesek, desszertbe kívánkoznak.
Érdemes kihasználni ezt a néhány hetet, amíg tündököl a sásliliom, és feldobni vele a házi szezonális zöldségkínálatot!
Hozzávalók:
- 2 csirkemell
- 30 dkg sárgarépa
- 1 csomó újhagyma
- 3 evőkanál olaj
- mogyorónyi friss gyömbér
- só
- 1 evőkanál cukor
- 3 evőkanál szójaszósz
- 20 db sásliliombimbó
Elkészítés:
A csirkemellet lebőrözzük, kicsontozzuk, a húst vékony csíkokra vágjuk. Meglocsoljuk a szójaszósszal és 10-15 percig érleljük. Ezalatt a sárgarépát megtisztítjuk, gyufaszálnyi csíkokra metéljük, az újhagymát vékonyan felkarikázzuk. A felforrósított olajon megpirítjuk a csirkecsíkokat. Hozzáadjuk a sárgarépát, az újhagymát, a sásliliombimbókat, sóval, cukorral, frissen reszelt gyömbérrel ízesítjük és folyamatosan rázogatva, kevergetve 8-10 percig sütjük.
Akkor jó, ha a hús teljesen megpuhul, a zöldségfélék pedig ropogósak maradnak. Forrón, párolt rizzsel kínáljuk.
Ajánljuk még: