Pelmenyi

Gasztro

Pelmenyi

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • víz
  • 1 kk só

A töltelékhez:

  • 50 dkg darált sertésdagadó
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors

A főzéshez:

  • 9-10 szem szegfűszeg
  • 2-3 babérlevél

A tálaláshoz:

  • 20 dkg vaj
  • 4 dl tejföl
  • ½ dl fűszerecet

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sóval, majd összegyúrjuk a tojással és annyi vízzel, hogy rugalmas, jól kezelhető tésztát kapjunk. Ezután letakarjuk, majd a konyhapulton hagyjuk pihenni legalább fél órát.

Közben elkészítjük a tölteléket. A darált sertéshúst elkeverjük a finomra vágott vöröshagymával, fokhagymával és petrezselyemmel. Ízesítjük sóval és borssal, majd jól összedolgozzuk.

Ha a tészta megpihent, vékonyra kinyújtjuk, és 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. Mokkáskanálnyi mennyiségű húst helyezünk minden tésztakorong közepébe. A széleit vízzel megkenjük, majd a korongokat félbe hajtjuk, a széleket pedig gondosan összenyomkodjuk. Az így kapott, félhold alakú töltött tésztácskák csücskeit egymáshoz csípjük.

Vizet forralunk, amit sóval, babérlevéllel és szegfűszeggel ízesítünk. Ebben főzzük ki a töltött tésztákat.

Közben a vajat megolvasztjuk, és erre szedjük ki a megfőtt tésztát. Tejföllel, friss petrezselyemmel és valamilyen finom, fűszeres ecettel tálaljuk.

 

Ajánljuk még:

Pacalleves klasszikusan – akár másnaposság ellen is

Sokáig az egyszerű, klasszikus vidéki konyha étele volt a pacal, aztán bekúszott a kávéházakba, a kisvendéglőkbe, de teret nyert főúri és fejedelmi asztalokon is. A szocialista időkben olykor csak pult alól, a kiváltságosoknak volt szerencséjük az alapanyaghoz, a marhagyomorhoz, amit aztán órákon át kellett mosni, tisztítani, előfőzni, konyhakésszé tenni. A legjobb pacalpörkölt és pacalleves-lelőhelyek címei szájról-szájra jártak. Aztán eljött az idő, amikor a pacal kultuszétellé vált, trendi lett pacalt enni. Aki pedig pacalkedvelő, az mit sem tud a pacal eme hullámzó karrierjéről. Csak megfőzi, megeszi, mert szereti.

 

Már követem az oldalt

X