Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg liszt
- 1 db tojás
- víz
- 1 kk só
A töltelékhez:
- 50 dkg darált sertésdagadó
- 1 csokor petrezselyem
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
A főzéshez:
- 9-10 szem szegfűszeg
- 2-3 babérlevél
- só
A tálaláshoz:
- 20 dkg vaj
- 4 dl tejföl
- ½ dl fűszerecet
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sóval, majd összegyúrjuk a tojással és annyi vízzel, hogy rugalmas, jól kezelhető tésztát kapjunk. Ezután letakarjuk, majd a konyhapulton hagyjuk pihenni legalább fél órát.
Közben elkészítjük a tölteléket. A darált sertéshúst elkeverjük a finomra vágott vöröshagymával, fokhagymával és petrezselyemmel. Ízesítjük sóval és borssal, majd jól összedolgozzuk.
Ha a tészta megpihent, vékonyra kinyújtjuk, és 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk belőle. Mokkáskanálnyi mennyiségű húst helyezünk minden tésztakorong közepébe. A széleit vízzel megkenjük, majd a korongokat félbe hajtjuk, a széleket pedig gondosan összenyomkodjuk. Az így kapott, félhold alakú töltött tésztácskák csücskeit egymáshoz csípjük.
Vizet forralunk, amit sóval, babérlevéllel és szegfűszeggel ízesítünk. Ebben főzzük ki a töltött tésztákat.
Közben a vajat megolvasztjuk, és erre szedjük ki a megfőtt tésztát. Tejföllel, friss petrezselyemmel és valamilyen finom, fűszeres ecettel tálaljuk.
Ajánljuk még: