Pásztorpite batátapürével

Gasztro

Pásztorpite batátapürével

Borbás Marcsi receptje

Nagyon szeretem a batátát, gyakran használom burgonya helyett különféle ételekhez. Ezt a pásztorpitét is édesburgonyapürével készítettem, ami nagyon jól passzol a marhahús ízéhez. Az elkészítésben ezúttal is a Bosch konyhai gépeim segítettek, így nagyon gyorsan össze tudtam állítani ezt az igazi őszi fogást. 

Hozzávalók

A püréhez:

  • 5-6 közepes szem batáta
  • 5 dkg vaj
  • bors

A raguhoz:

  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 ek paradicsompüré
  • 2 szál sárgarépa
  • 3 szem paradicsom
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • cayenne bors
  • frissen őrölt bors

Elkészítés

A batátát egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 190 fokon megsütjük. Ha már csak langyos, lehúzzuk róla a héját. Ezután a vajjal krémesre turmixoljuk, közben ízesítjük sóval és frissen őrölt borssal.

Az olívaolajon megdinszteljük a finomra vágott vöröshagymát. Amikor már jó üveges, hozzáadjuk a darált húst. A fokhagymát karikára vágjuk, és ezt is a húshoz rakjuk. Addig dinszteljük az egészet, amíg a hús alól el nem fő a lé, amit enged. Közben a sárgarépát lereszeljük, majd a húshoz adjuk. Sóval, borssal, cayenne borssal és paradicsompürével ízesítjük. Friss paradicsomot is teszünk bele felaprítva. Rövid ideig még főzzük, majd lehúzzuk a tűzről.

Ha mindennel elkészültünk, egy hőálló tál aljába öntünk egy kevés olívaolajat, amire jöhet a ragu. Egyenletesen elterítjük, a tetejére pedig rásimítjuk a batátapürét, és meglocsoljuk egy kevés olajjal. 180 fokon addig sütjük, míg a püré felszíne szépen meg nem pirul.

A videóban használt gépekről további információt ITT és ITT találtok.