Pastel de nata: a portugál vaníliás kosárka

Gasztro

Pastel de nata: a portugál vaníliás kosárka

Semmi extra, de isteni finom!

Hozzávalók 4 nagy kosárka elkészítéséhez

  • 12,5 dkg cukor
  • 1 kk. őrölt fahéj
  • 1 bio citrom és 1 bio narancs héja
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg liszt
  • 1 tk. vaníliás cukor
  • 3 db tojás
  • 25 dkg leveles tészta

Elkészítés

A krémhez 1 dl vízből és 12,5 dkg cukorból szirupot főzünk. Ízesítjük őrölt fahéjjal és reszelt citrom-, illetve narancshéjjal. Miután a cukros vízhez hozzáadtuk a fűszereket, alaposan keverjük el, és addig főzzük, míg olajos felületű, tartós buborékok nem képződnek benne. Amíg forr, elkészítjük a vaníliakrém alapját. A tejet feltesszük melegedni, közben csomómentesre elkeverjük a lisztet a vaníliás cukorral, az egész tojással és két tojássárgájával. Néhány csepp tejet is adhatunk hozzá, hogy könnyebb legyen kikeverni. A felforrt tejből egy merőkanálnyit adunk a krémhez, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet, jól elkeverjük, majd az egészet visszaöntjük a felforrt tejbe.

Folyamatos kevergetés mellett hagyjuk egyet forrni a krémet, majd lehúzzuk a tűzről, és kihűtjük a kész sziruppal együtt. Ha már mindkettő langyosra hűlt, akkor keverjük majd őket össze. A kosárkák elkészítéséhez szükségünk lesz egy kivajazott muffinformára. A leveles tésztát úgy tekerjük fel, mintha kakaós csigát készítenénk. A feltekert rudat négy részre vágjuk, illetve 6-8 adagra, ha olyan sütőformánk van, amelynek kisebbek a mélyedései. A tésztadarabokat talpukra állítjuk, majd akkorára sodorjuk ki őket, hogy teljesen kitöltsék a sütőforma mélyedéseit.

Ha kihűlt a szirup, lassan csorgatva a krémhez adagoljuk, közben folyamatosan keverjük. Ha a krém felvette a szirupot, megtöltjük a kosárkákat. 220 fokos sütőben sütjük meg őket. Átlagos méretű sütemények esetében kb. 15 perc alatt készülnek el. Akkor lesz jó, ha a tésztánk megpirul, a krém teteje pedig sötétbarnára sül.

 

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.