Páránfőtt

Gasztro

Páránfőtt

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • kb. 3 dl zsíros tej
  • 3 dkg élesztő
  • 2 ek kristálycukor
  • citrom
  • 1 ek rum
  • 1 csipet só

A töltelékhez:

  • szilvalekvár

A tetejére:

  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg mák
  • 20 dkg dió 

Elkészítés

Az élesztőt kevés langyos tejben egy pici cukorral felfuttatjuk, majd az átszitált liszt közepébe öntjük. Ezután hozzáadjuk a tojások sárgáját, a maradék tejet, a sót, a cukrot és egy löttyintésnyi rumot. Egy biocitrom héját is belereszeljük. Ezután elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha már összeállt, beledolgozzuk a vajat is. Figyeljünk, hogy könnyed, lágy tészta legyen a végeredmény. Ha már szép sima, letakarjuk, és meleg helyre tesszük kelni.  

Duplájára kell nőnie, és könnyednek, levegősnek kell lennie. Ezután óvatosan nyújtódeszkára terítjük, kicsit lisztezzük, hogy ne ragadjon a kezünkhöz, majd közepes méretű négyszögekre vágjuk. A belsejébe kemény szilvalekvárt vagy más fanyar ízű, sűrű lekvárt rakunk, majd gondosan becsomagoljuk, hogy ne tudjon kifőni.

A páránfőtt, ahogyan a neve is elárulja, párában, gőzben fő meg. Ehhez készítenünk kell egy kis fészket, ahol a gombócok párolódhatnak. Szükségünk lesz két nagy edényre, egy tiszta konyharuhára és egy madzagra. Az egyik lábast félig töltjük vízzel, majd a madzag segítségével a tetejéhez erősítjük a konyharuhát. Jó feszesen kell állnia a konyharuha felszínének!

Amikor forr a víz, a gombócokat a konyharuhára helyezzük. Fontos, hogy hagyjunk közöttük egy kis helyet, mert még nőni fognak. Végül a másik edénnyel az egészet lefedjük. Negyedóra, húsz perc alatt készre párolódnak a gombócok, és egészen különleges állagúak lesznek a gőztől. Ha készen vannak, tálra szedjük őket, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és megszórjuk cukros dióval vagy mákkal. Frissen, forrón a legfinomabbak!

Ajánljuk még:

Fogások, amiket leginkább ünnepekkor fogyasztunk és a fűszerek, amelyek különlegessé teszik őket

Töltött káposzta, rácponty, mézeskalács és bejgli nélkül szinte elképzelhetetlen a magyar karácsonyi asztal. A fogások rendje vidékenként és családonként is változik, de az ünnepi menü ízvilága jellegzetes, fűszeres aromái által teszi igazán meghitté a karácsonyt. Vannak fűszerek, amelyekből ilyenkor fogy a legtöbb, sőt, vannak fűszerkeverékek, amelyek méltán viselik a „karácsonyi” jelzőt.