Paradicsomlevesek netovábbja

Gasztro

Paradicsomlevesek netovábbja

Betűtésztás vagy vajas galuskás? Édes vagy borsos? Télen melegen, nyáron hidegen? A paradicsomleves mindenkinek mást és mást jelent. Nekem a betűtésztás, menzás paradicsomleves volt a mumus, mert abban a rántás és a sűrített lé jó arányát nehéz eltalálni. Gyakorlat kell hozzá, nem kevés – és rajongás ezért a sűrű levesért. A házi, vajas galuskás közelebb vitt egy kicsit a paradicsomleves lényegéhez, ám amikor a legkisebb leányom a nyers paradicsomlevesével kínált, az lett a befutó: az igazán nyári, üde, zamatos paradicsomleves – a jövő generációja, új ízek, friss élmények lenyomatai levesbe sűrítve.

Paradicsomleves

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 1 kg érett, friss paradicsom
  • 1 evőkanál zsír vagy olaj
  • 2 evőkanál liszt, só
  • 1-2 evőkanál cukor
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 2-3 szál petrezselyem- és zellerzöld
  • őrölt bors

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Tovább olvasok

Elkészítés

A paradicsomot gondosan megtisztítjuk, a csumáját, a hibás részeket kimetsszük. A bogyókat feldaraboljuk és egy nagyobb lábosba tesszük. Egy kis pohárnyi vizet aláöntve, nagy lángon 4-5 percig forraljuk, majd paradicsompasszírozón áttörjük. A lisztből és a zsiradékból szép világos rántást készítünk. Lassan felöntjük a paradicsomlével, sózzuk, cukrozzuk. Beledobjuk az egészben hagyott hagymát, a csokorba kötött zöldfűszereket, lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. Tálalhatjuk tejföllel megpettyegetve, frissen őrölt borssal meghintve, de főzhetünk bele apró tésztát, rizst is, vagy kínálhatunk mellé pirított zsemlekockákat.

Rizses paradicsomleves

Hozzávalók

  • 1 l 100%-os paradicsomlé
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál liszt
  • ízlés szerint cukor
  • 2-3 ágacska rozmaring
  • 5 dkg rizs

Paradicsomleves rizzsel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A felforrósított olajon világosra pirítjuk a lisztet. Felöntjük a paradicsomlével, elkeverjük, sóval, cukorral ízesítjük. Beledobjuk a rozmaring-ágacskát és felforraljuk. Ekkor beleszórjuk a rizst és lassú tűzön, fedő alatt addig főzzük, míg a rizs megpuhul. A rozmaringot kidobjuk belőle, és azon melegében tálaljuk.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Hideg paradicsomleves

Hozzávalók

  • 6 db nagyobb paradicsom
  • 1 db szép nagy salátauborka
  • 1 közepes fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • bazsalikomlevelek
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • csipetnyi cukor
  • őrölt bors
  • 2 evőkanál reszelt parmezán

Paradicsomleves hidegen – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A paradicsomot, az uborkát, a hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, a bazsalikomot, a balzsamecetet, megsózzuk, majd az egészet összeturmixoljuk. Csipetnyi cukorral, őrölt borssal ízesítjük, beleszórjuk a parmezánt és tálalásig behűtjük. Körömvirág-szirmokkal vagy bazsalikomlevelekkel tálaljuk. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatjuk.

 

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.