Paradicsomleves
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 1 kg érett, friss paradicsom
- 1 evőkanál zsír vagy olaj
- 2 evőkanál liszt, só
- 1-2 evőkanál cukor
- 1 kisebb vöröshagyma
- 2-3 szál petrezselyem- és zellerzöld
- őrölt bors
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A paradicsomot gondosan megtisztítjuk, a csumáját, a hibás részeket kimetsszük. A bogyókat feldaraboljuk és egy nagyobb lábosba tesszük. Egy kis pohárnyi vizet aláöntve, nagy lángon 4-5 percig forraljuk, majd paradicsompasszírozón áttörjük. A lisztből és a zsiradékból szép világos rántást készítünk. Lassan felöntjük a paradicsomlével, sózzuk, cukrozzuk. Beledobjuk az egészben hagyott hagymát, a csokorba kötött zöldfűszereket, lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. Tálalhatjuk tejföllel megpettyegetve, frissen őrölt borssal meghintve, de főzhetünk bele apró tésztát, rizst is, vagy kínálhatunk mellé pirított zsemlekockákat.
Rizses paradicsomleves
Hozzávalók
- 1 l 100%-os paradicsomlé
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál liszt
- só
- ízlés szerint cukor
- 2-3 ágacska rozmaring
- 5 dkg rizs
Paradicsomleves rizzsel – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A felforrósított olajon világosra pirítjuk a lisztet. Felöntjük a paradicsomlével, elkeverjük, sóval, cukorral ízesítjük. Beledobjuk a rozmaring-ágacskát és felforraljuk. Ekkor beleszórjuk a rizst és lassú tűzön, fedő alatt addig főzzük, míg a rizs megpuhul. A rozmaringot kidobjuk belőle, és azon melegében tálaljuk.
Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Hideg paradicsomleves
Hozzávalók
- 6 db nagyobb paradicsom
- 1 db szép nagy salátauborka
- 1 közepes fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- bazsalikomlevelek
- 4 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- só
- csipetnyi cukor
- őrölt bors
- 2 evőkanál reszelt parmezán
Paradicsomleves hidegen – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho
Elkészítés
A paradicsomot, az uborkát, a hagymát meg a fokhagymát megtisztítjuk, nagyobb darabokra vágjuk. Hozzáadjuk az olívaolajat, a bazsalikomot, a balzsamecetet, megsózzuk, majd az egészet összeturmixoljuk. Csipetnyi cukorral, őrölt borssal ízesítjük, beleszórjuk a parmezánt és tálalásig behűtjük. Körömvirág-szirmokkal vagy bazsalikomlevelekkel tálaljuk. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatjuk.