Padlizsán sütőben, rakottan, tornyozva és felfújva

Gasztro

Padlizsán sütőben, rakottan, tornyozva és felfújva

A rántott és a töltött padlizsánon, de a padlizsánkrémen túl is van padlizsános világ! Most a nekünk legkedvesebb, sütőben sült változatokat ajánlom. Színes, nyári, vidám ételek, és míg sülnek a sütőben, össze lehet dobni egy üdítő gyümölcslevest mellé.

Rakott lecsó padlizsánnal

(nyitóképünkön)

Hozzávalók

  • 1 vastag szelet szikkadt fehér kenyér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes vöröshagyma
  • olaj
  • 3-4 szál oregánó (vagy egy evőkanálnyi szárított)
  • 2 nagy piros, 1-1 zöld és sárga színű paprika
  • 1 karcsú cukkini
  • 1 nagyobb padlizsán
  • 4 kemény paradicsom
  • 15 dkg trappista sajt
  • őrölt bors

A tálaláshoz: bazsalikomlevelek

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A kenyeret finomra morzsoljuk. A kétféle hagymát megtisztítjuk, majd 3 evőkanálnyi olajon megfonnyasztjuk. Oregánóval megszórjuk, hozzáadjuk a kenyérmorzsát és szünetlenül kevergetve aranysárgára pirítjuk. A paprikákat elfelezzük, kicsumázzuk, majd hosszában kétujjnyi széles csíkokra vágjuk. A cukkini meg a padlizsán végeit levágjuk, majd hosszában fél cm vastagon felszeleteljük, a paradicsomokat felkarikázzuk. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, a zöldségeket a pirított morzsával meg a sajttal a tálba rétegezzük, sózzuk, borsozzuk. A tálat lefedjük, és előmelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt megsütjük, majd a fedőt levéve 5-10 perc alatt szépen megpirítjuk.

Padlizsántornyocska – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Padlizsántornyocska

Hozzávalók

  • 2 db karcsú padlizsán (kb. 60 dkg)
  • 4 húsos, kemény paradicsom
  • 30 dkg mozzarella sajt
  • őrölt bors
  • olívaolaj
  • 1 csokor friss bazsalikom

Elkészítés

A padlizsánokat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, minden szeletet sózunk-borsozunk. A paradicsomot és a mozzarellát is hasonlóképpen felkarikázzuk. Egy tűzálló tálat vékonyan kikenünk olívaolajjal. A háromféle alapanyagból „tornyokat” építünk úgy, hogy minden réteg közé egy-két bazsalikomlevél kerül. A kis építményeket a tálba állítgatjuk, és előmelegített sütőben 200 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a sajt elolvadt, s a zöldségek széle éppen kezd pirulni. Azon melegében kínáljuk.

Padlizsánfelfújt

Hozzávalók

  • 80 dkg padlizsán
  • 4 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 4 gerezd fokhagyma
  • só, őrölt bors

A tál kikenéséhez: 2 dkg vaj

Padlizsánfelfújt – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho  

Elkészítés

Ehhez a már nem túl friss padlizsán is tökéletes! A padlizsánokat faszénparázs felett (vagy a sütőben) megsütjük. Kissé kihűtjük, héját lehúzzuk. A levét leöntjük, a húsát összetörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejszínt, az összezúzott fokhagymát, sóval őrölt borssal ízesítve habosra keverjük. Kivajazott tűzálló tálba töltjük és vízzel telt tepsiben előmelegített sütőbe téve 35-40 perc alatt kigőzöljük. Hidegen vagy melegen tálaljuk.

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.