
Rakott lecsó padlizsánnal
(nyitóképünkön)
Hozzávalók
- 1 vastag szelet szikkadt fehér kenyér
 - 2 gerezd fokhagyma
 - 2 közepes vöröshagyma
 - olaj
 - 3-4 szál oregánó (vagy egy evőkanálnyi szárított)
 - 2 nagy piros, 1-1 zöld és sárga színű paprika
 - 1 karcsú cukkini
 - 1 nagyobb padlizsán
 - 4 kemény paradicsom
 - 15 dkg trappista sajt
 - só
 - őrölt bors
 
A tálaláshoz: bazsalikomlevelek
Elkészítés
A kenyeret finomra morzsoljuk. A kétféle hagymát megtisztítjuk, majd 3 evőkanálnyi olajon megfonnyasztjuk. Oregánóval megszórjuk, hozzáadjuk a kenyérmorzsát és szünetlenül kevergetve aranysárgára pirítjuk. A paprikákat elfelezzük, kicsumázzuk, majd hosszában kétujjnyi széles csíkokra vágjuk. A cukkini meg a padlizsán végeit levágjuk, majd hosszában fél cm vastagon felszeleteljük, a paradicsomokat felkarikázzuk. Egy tűzálló tálat olajjal kikenünk, a zöldségeket a pirított morzsával meg a sajttal a tálba rétegezzük, sózzuk, borsozzuk. A tálat lefedjük, és előmelegített sütőben 190 fokon 25-30 perc alatt megsütjük, majd a fedőt levéve 5-10 perc alatt szépen megpirítjuk.

Padlizsántornyocska
Hozzávalók
- 2 db karcsú padlizsán (kb. 60 dkg)
 - 4 húsos, kemény paradicsom
 - 30 dkg mozzarella sajt
 - só
 - őrölt bors
 - olívaolaj
 - 1 csokor friss bazsalikom
 
Elkészítés
A padlizsánokat ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, minden szeletet sózunk-borsozunk. A paradicsomot és a mozzarellát is hasonlóképpen felkarikázzuk. Egy tűzálló tálat vékonyan kikenünk olívaolajjal. A háromféle alapanyagból „tornyokat” építünk úgy, hogy minden réteg közé egy-két bazsalikomlevél kerül. A kis építményeket a tálba állítgatjuk, és előmelegített sütőben 200 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Akkor jó, ha a sajt elolvadt, s a zöldségek széle éppen kezd pirulni. Azon melegében kínáljuk.
Padlizsánfelfújt
Hozzávalók
- 80 dkg padlizsán
 - 4 tojás
 - 1 dl tejszín
 - 4 gerezd fokhagyma
 - só, őrölt bors
 
A tál kikenéséhez: 2 dkg vaj

Elkészítés
Ehhez a már nem túl friss padlizsán is tökéletes! A padlizsánokat faszénparázs felett (vagy a sütőben) megsütjük. Kissé kihűtjük, héját lehúzzuk. A levét leöntjük, a húsát összetörjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a tejszínt, az összezúzott fokhagymát, sóval őrölt borssal ízesítve habosra keverjük. Kivajazott tűzálló tálba töltjük és vízzel telt tepsiben előmelegített sütőbe téve 35-40 perc alatt kigőzöljük. Hidegen vagy melegen tálaljuk.

                











