Őzgerinc paszternákkal, birsalmával és csipkebogyóval

Gasztro

Őzgerinc paszternákkal, birsalmával és csipkebogyóval

Kollár Endre receptje

Hozzávalók

Őzgerinc:

  • 1 ek kacsazsír
  • 40 dkg őzgerinc
  • 1 dkg vaj
  • 1 ág kakukkfű
  • bors

Paszternákpüré:

  • 2 nagy szál paszternák
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 szem csillagánizs
  • 3 dkg vaj
  • a paszternák héjából főzött alaplé

Őzjus:

  • a gerincről levágott nyesedék
  • 1 ek olívaolaj
  • ½ fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ág kakukkfű
  • 0,5 dl száraz vörösbor
  • 2 dl húsalaplé
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 dkg vaj

Paszternákchips:

  • 1 szál paszternák
  • 3 dl olaj

A tálaláshoz:

  • nyers csipkebogyó
  • csipkebogyósűrítmény
  • birsalmakompót
  • oxalislevelek

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A paszternákokat meghámozzuk, a héjukat feltesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi őket.

Egy szálat félreteszünk a chipsnek, a maradék kettőt pedig hosszában félbevágjuk, sózzuk, csillagánizzsal megszórjuk, majd olívaolajjal meglocsoljuk. Alufóliába csomagoljuk őket, és 160 fokon puhára sütjük kb. 45-50 perc alatt. Ha megsültek, selymesre turmixoljuk őket. Közben adunk a püréhez az alapléből, és a vajat is beletesszük. Ha szükséges, sózzuk.

A chipsnek valót vékony szalmára vágjuk. Az olajat közepesre forróra melegítjük, és lassan megsütjük benne a paszternákszálakat .

A birsalmakompótot falatnyi darabokra vágjuk.

A húsokról levágjuk az inas részeket. Egy serpenyőt felforrósítunk egy kevés zsiradékkal. Ha már füstöl, megpirítjuk a húsokat benne. Ezután rádobjuk a felszeletelt hagymát és a fokhagymát, majd adunk hozzá egy kanál paradicsompürét. Az egészet megsózzuk, majd kevés vörösbort öntünk rá. Ezután alacsony lángon az alaplével felöntve 20 percig pötyögtetve főzzük. Kakukkfűvel és borssal is ízesítjük. A végén is adunk még hozzá pici fokhagymát és kakukkfüvet. Ezután leszűrjük, majd kisebb darabokra vágott vajjal elkeverjük. Ilyenkor már lekapcsoljuk alatta a tüzet. Arra is figyeljünk, hogy a vaj nagyon hideg legyen. Ha elolvadt, készen is vagyunk a mártással.

Az őzgerincet füstölő serpenyőben kacsazsíron megkérgezzük. Sóval, feketeborssal ízesítjük, majd 120 fokra betesszük a sütőbe. Ahány dekagramm a hús, annyi percig sütjük 120 fokon. Így közepesen átsült húst kapunk. Ezután pihentetjük, majd még egyszer rásütünk egy pici vajban, és kakukkfűvel, valamint fokhagymával ízesítjük.

Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk is az ételt.

 

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!