Őszi őrültségek

Gasztro

Őszi őrültségek

Halloween party vagy Harry Potter délután? Az őszi esték fénypontjai az ilyen összejövetelek. Olyan finomságokat ajánlok hozzá, amelyek nálunk évek óta slágerek! Nekem külön öröm, hogy most már a fiatalság süt-főz, készítik a jól bevált fogásokat. Rám a megszervezésen túl az a nemes feladat vár, hogy minden évben valami meglepetéssel rukkoljak elő.

Pizza-pumpkin, avagy kis töltött tököcskék

Hozzávalók

  • 1 szelet (kb. 10 dkg) sült tök
  • 45 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl víz
  • 2 evőkanál méz
  • 2 evőkanál tökmagolaj
  • egy kiskanál só
  • reszelt citromhéj

A töltelékhez:

  • 15 dkg mozzarella
  • 15 dkg füstölt kolbász
  • ketchup

Pizza pumpkin: tökös batyu – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho 

Elkészítés

Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, hozzáadjuk a mézet. A sült tököt összetörjük, az olajjal simára keverjük, sóval, citromhéjjal ízesítjük. A felfuttatott élesztőt a tökös masszához adjuk, majd apránként adagoljuk hozzá a lisztet. Szorgalmasan gyúrva egyneművé dolgozzuk.

Pizza pumpkin: tökös batyu – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho 

Fél órán pihentetjük, majd a tésztát 10 egyenlő részre osztjuk. Minden tésztadarabot átgyúrunk, gömböcskét formálunk belőlük, majd a tenyerünkben szétnyomjuk. A mélyedésbe 1-1 kiskanálnyi ketchupot, néhány darabka mozzarellát és kolbászt teszünk, majd gombóccá alakítjuk. Akár így is mehetne a sütőbe, de hogy szép tököcske formát kapjon, ehhez vékony zsineggel 3-4szer átkötjük keresztben. Felvert tojással lekenjük, fél órán át kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.

Ha kihűlt, a zsineget levágjuk, a közepébe esetleg egy-egy zöld „szárat” teszünk, hogy még mutatósabb legyen.

Pizza pumpkin: tökös batyu – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho  

Ugyanebből a tésztából készülhetnek a kígyók is. A kidolgozott tésztából hurkákat sodrunk, amelyeket beáztatott fakanalakra tekerünk. A fejére magokból alakíthatunk szemet, nyelvet, a felvert tojással lekent felületet köménnyel, durva sóval, szezámmaggal szórhatjuk be.

Kígyók – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho 

Kígyók – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho 

Mogyorókrémes seprő – vagy a Nimbusz 2023

Ehhez egy csomag kész leveles tészta szükséges, 16 szál ropi és néhány evőkanálnyi mogyorókrém. A hideg tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vékony téglalappá nyújtjuk. Kb. 15-16 cm széles csíkokra vágjuk, majd a tésztalapok felére mogyorókrémet kenünk. Félbehajtjuk, és 5 cm-es darabokra vágjuk. Az így kapott kis töltött tésztadarabot éles késsel behasogatjuk, majd egy-egy szál ropi végére hajtjuk szorosan, és máris sütőpapírral borított tepsire helyezzük. Így bonyolultnak látszik, de ha szemünk előtt ott lebeg egy varázssörpű, akkor könnyedén elkészíthetjük. Felvert tojással lekenjük a látszó tésztarészeket, és forró sütőben 200 fokon 4-6 perc alatt megsütjük.

Nimbusz 2023: a mogyorókrémes seprő – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho 

Nimbusz 2023: a mogyorókrémes seprő – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho 

Mandragóra desszert

Hozzávalók

  • 10 dkg étcsokoládé,
  • 5 dkg cukor,
  • 2 evőkanál virágszörp,
  • 20 dkg mascarpone,
  • 12 dkg kakaós keksz,
  • 12 db citromillatú muskátlilevél
  • néhány ehető virág

Elkészítés

A csokoládét gőz felett megolvasztjuk. Hozzáadjuk a virágszörpöt, a cukrot, simára eldolgozzuk, majd a mascarponét apránként belekeverjük. A masszát kis „cserepekbe”, vagy likőröspoharakba kanalazzuk. A kakaós kekszet zacskóba téve sodrófával, vagy mozsárban durvára törjük, és a krémre szórjuk. Minden kis „földdel telt cserépbe” egy-egy citromillatú muskátli levelet és egy-egy szegfűt szúrunk, és tálalásig behűtjük.

Pókháló

Vegyünk kétféle tortabevonót és egy csomag ropit. A tortabevonót gőz felett megolvasztjuk, nyomózsákba töltjük. A ropikból kirakjuk a pókháló vázát zsírpapíron, a ropik egy középpontban érjenek össze. A nyomózsák segítségével megrajzoljuk a pókfonalakat, a közepén ne fukarkodjunk a csokival, az fogja összetartani! A másik színből kialakítjuk a csoki-pókokat, és hagyjuk megszilárdulni.

Pókháló – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho  

Pókháló – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho 

Sütőtök likőr

Hozzávalók

  • 250 g sült tök
  • 1 vaníliarúd
  • 1 tubus cukrozott, sűrített tej, kb. 150 g
  • 200 ml vodka vagy gabonapálinka

Elkészítés

A sült tököt összetörjük, hozzáadjuk a félbehasított vaníliarúd kikapart belsejét. A sűrített tejjel együtt turmixgépbe tesszük, és finom krémesre turmixoljuk. Felöntjük az alkohollal, és jól záródó üvegbe töltve a hűtőbe tesszük. 1-2 nap szükséges hozzá, hogy az ízek jól összeérjenek, azután fogyaszthatjuk.

Töklikőr – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho 

Megterítve – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho

Nyitókép: Halmos Mónika @rozsakunyho