Pizza-pumpkin, avagy kis töltött tököcskék
Hozzávalók
- 1 szelet (kb. 10 dkg) sült tök
- 45 dkg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl víz
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál tökmagolaj
- egy kiskanál só
- reszelt citromhéj
A töltelékhez:
- 15 dkg mozzarella
- 15 dkg füstölt kolbász
- ketchup
Pizza pumpkin: tökös batyu – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho
Elkészítés
Az élesztőt a langyos vízbe morzsoljuk, hozzáadjuk a mézet. A sült tököt összetörjük, az olajjal simára keverjük, sóval, citromhéjjal ízesítjük. A felfuttatott élesztőt a tökös masszához adjuk, majd apránként adagoljuk hozzá a lisztet. Szorgalmasan gyúrva egyneművé dolgozzuk.
Pizza pumpkin: tökös batyu – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho
Fél órán pihentetjük, majd a tésztát 10 egyenlő részre osztjuk. Minden tésztadarabot átgyúrunk, gömböcskét formálunk belőlük, majd a tenyerünkben szétnyomjuk. A mélyedésbe 1-1 kiskanálnyi ketchupot, néhány darabka mozzarellát és kolbászt teszünk, majd gombóccá alakítjuk. Akár így is mehetne a sütőbe, de hogy szép tököcske formát kapjon, ehhez vékony zsineggel 3-4szer átkötjük keresztben. Felvert tojással lekenjük, fél órán át kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon 20-25 perc alatt megsütjük.
Ha kihűlt, a zsineget levágjuk, a közepébe esetleg egy-egy zöld „szárat” teszünk, hogy még mutatósabb legyen.
Pizza pumpkin: tökös batyu – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho
Ugyanebből a tésztából készülhetnek a kígyók is. A kidolgozott tésztából hurkákat sodrunk, amelyeket beáztatott fakanalakra tekerünk. A fejére magokból alakíthatunk szemet, nyelvet, a felvert tojással lekent felületet köménnyel, durva sóval, szezámmaggal szórhatjuk be.
Kígyók – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho
Kígyók – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho
Mogyorókrémes seprő – vagy a Nimbusz 2023
Ehhez egy csomag kész leveles tészta szükséges, 16 szál ropi és néhány evőkanálnyi mogyorókrém. A hideg tésztát lisztezett deszkán 2-3 mm vékony téglalappá nyújtjuk. Kb. 15-16 cm széles csíkokra vágjuk, majd a tésztalapok felére mogyorókrémet kenünk. Félbehajtjuk, és 5 cm-es darabokra vágjuk. Az így kapott kis töltött tésztadarabot éles késsel behasogatjuk, majd egy-egy szál ropi végére hajtjuk szorosan, és máris sütőpapírral borított tepsire helyezzük. Így bonyolultnak látszik, de ha szemünk előtt ott lebeg egy varázssörpű, akkor könnyedén elkészíthetjük. Felvert tojással lekenjük a látszó tésztarészeket, és forró sütőben 200 fokon 4-6 perc alatt megsütjük.
Nimbusz 2023: a mogyorókrémes seprő – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho
Nimbusz 2023: a mogyorókrémes seprő – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho
Mandragóra desszert
Hozzávalók
- 10 dkg étcsokoládé,
- 5 dkg cukor,
- 2 evőkanál virágszörp,
- 20 dkg mascarpone,
- 12 dkg kakaós keksz,
- 12 db citromillatú muskátlilevél
- néhány ehető virág
Elkészítés
A csokoládét gőz felett megolvasztjuk. Hozzáadjuk a virágszörpöt, a cukrot, simára eldolgozzuk, majd a mascarponét apránként belekeverjük. A masszát kis „cserepekbe”, vagy likőröspoharakba kanalazzuk. A kakaós kekszet zacskóba téve sodrófával, vagy mozsárban durvára törjük, és a krémre szórjuk. Minden kis „földdel telt cserépbe” egy-egy citromillatú muskátli levelet és egy-egy szegfűt szúrunk, és tálalásig behűtjük.
Pókháló
Vegyünk kétféle tortabevonót és egy csomag ropit. A tortabevonót gőz felett megolvasztjuk, nyomózsákba töltjük. A ropikból kirakjuk a pókháló vázát zsírpapíron, a ropik egy középpontban érjenek össze. A nyomózsák segítségével megrajzoljuk a pókfonalakat, a közepén ne fukarkodjunk a csokival, az fogja összetartani! A másik színből kialakítjuk a csoki-pókokat, és hagyjuk megszilárdulni.
Pókháló – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho
Pókháló – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho
Sütőtök likőr
Hozzávalók
- 250 g sült tök
- 1 vaníliarúd
- 1 tubus cukrozott, sűrített tej, kb. 150 g
- 200 ml vodka vagy gabonapálinka
Elkészítés
A sült tököt összetörjük, hozzáadjuk a félbehasított vaníliarúd kikapart belsejét. A sűrített tejjel együtt turmixgépbe tesszük, és finom krémesre turmixoljuk. Felöntjük az alkohollal, és jól záródó üvegbe töltve a hűtőbe tesszük. 1-2 nap szükséges hozzá, hogy az ízek jól összeérjenek, azután fogyaszthatjuk.
Töklikőr – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho
Megterítve – Fotó: Halmos Mónika @rozsakunyho
Nyitókép: Halmos Mónika @rozsakunyho
Ajánljuk még: