Oroszkrém torta

Gasztro

Oroszkrém torta

Borbás Marcsi receptje

 Hozzávalók:

Piskóta:

  • 5 db tojás
  • 5 ek kristálycukor
  • 5 ek finomliszt

Krém:

  • 8 tojássárgája
  • 5 dkg vaníliás cukor
  • 5 dkg ibolyás cukor
  • 2 dl tejszín
  • 15 g zselatin
  • 5 dkg rumba áztatott mazsola
  • 4 dl tejszín habbá verve

A díszítéshez:

  • 4 dl tejszín habbá verve
  • kandírozott ehető virágok
  • (ibolya, kankalin)

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, majd a fehérjét a cukorral együtt krémes habbá verjük. Ezután a robotgépet alacsonyabb fokozatra állítjuk, és a sárgájákat egyenként hozzáadjuk. Ha ezzel is elkevertük, akkor óvatos mozdulatokkal hozzáforgatjuk a lisztet. Ezután négy darab 22 cm-es piskótalapot sütünk a tésztából. Egy tortakarika segítségével a sütőpapíron bejelöljük a megfelelő méretet, és 180 fokra előmelegített sütőben egyenként 6-7 perc alatt kisütjük a lapokat. Ha már aranybarna a lapok széle, akkor készen is vannak. Figyeljünk, mert gyorsan sülnek. Ha elkészültek, hagyjuk őket teljesen kihűlni.

Közben elkészítjük a krémet.

A tojássárgáját a vaníliás és az ibolyás cukorral együtt krémes habbá felverjük. Ezután a tejszínt felmelegítjük, de nem forraljuk fel. Folyamatos keverés mellett a sárgájás habhoz adjuk, majd az egészet gőz fölé rakjuk, és addig melegítjük, amíg csípősen meleg nem lesz a keverék. Közben folyamatosan keverjük egy kézi habverővel, nehogy leégjen a tojás. Ha elkészültünk, beleöntjük a keveréket egy robotgép üstjébe, és addig keverjük, míg teljesen ki nem hűl. Amikor már csak langyos, hozzáadjuk a 15 g zselatint, melyet előzőleg elkevertünk 75 g vízzel. Tovább keverjük a krémet, míg a zselatin is szépen eloszlik benne. Ezután felverünk 4 dl tejszínt, és óvatosan beleforgatjuk a krémbe a mazsolával együtt.

Ezután egy 22 cm-es tortakarikába rétegezzük a lapokat és a krémet. Legalább 3-4 órára a hűtőbe rakjuk, de legjobb, ha egy egész éjszakán át ott hagyjuk. Tálalás előtt felvert tejszínhabbal és kandírozott virágokkal díszítjük.

Ha tetszett ez a torta, próbáld ki az epres duplatöltelékes minitortácskákat is – nem fogsz csalódni!

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.