Hozzávalók:
Piskóta:
- 5 db tojás
- 5 ek kristálycukor
- 5 ek finomliszt
Krém:
- 8 tojássárgája
- 5 dkg vaníliás cukor
- 5 dkg ibolyás cukor
- 2 dl tejszín
- 15 g zselatin
- 5 dkg rumba áztatott mazsola
- 4 dl tejszín habbá verve
A díszítéshez:
- 4 dl tejszín habbá verve
- kandírozott ehető virágok
- (ibolya, kankalin)
Elkészítés:
A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, majd a fehérjét a cukorral együtt krémes habbá verjük. Ezután a robotgépet alacsonyabb fokozatra állítjuk, és a sárgájákat egyenként hozzáadjuk. Ha ezzel is elkevertük, akkor óvatos mozdulatokkal hozzáforgatjuk a lisztet. Ezután négy darab 22 cm-es piskótalapot sütünk a tésztából. Egy tortakarika segítségével a sütőpapíron bejelöljük a megfelelő méretet, és 180 fokra előmelegített sütőben egyenként 6-7 perc alatt kisütjük a lapokat. Ha már aranybarna a lapok széle, akkor készen is vannak. Figyeljünk, mert gyorsan sülnek. Ha elkészültek, hagyjuk őket teljesen kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet.
A tojássárgáját a vaníliás és az ibolyás cukorral együtt krémes habbá felverjük. Ezután a tejszínt felmelegítjük, de nem forraljuk fel. Folyamatos keverés mellett a sárgájás habhoz adjuk, majd az egészet gőz fölé rakjuk, és addig melegítjük, amíg csípősen meleg nem lesz a keverék. Közben folyamatosan keverjük egy kézi habverővel, nehogy leégjen a tojás. Ha elkészültünk, beleöntjük a keveréket egy robotgép üstjébe, és addig keverjük, míg teljesen ki nem hűl. Amikor már csak langyos, hozzáadjuk a 15 g zselatint, melyet előzőleg elkevertünk 75 g vízzel. Tovább keverjük a krémet, míg a zselatin is szépen eloszlik benne. Ezután felverünk 4 dl tejszínt, és óvatosan beleforgatjuk a krémbe a mazsolával együtt.
Ezután egy 22 cm-es tortakarikába rétegezzük a lapokat és a krémet. Legalább 3-4 órára a hűtőbe rakjuk, de legjobb, ha egy egész éjszakán át ott hagyjuk. Tálalás előtt felvert tejszínhabbal és kandírozott virágokkal díszítjük.
Ha tetszett ez a torta, próbáld ki az epres duplatöltelékes minitortácskákat is – nem fogsz csalódni!
Ajánljuk még: