Öntött pászka

Gasztro

Öntött pászka

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 3 tojás
  • 40 dkg liszt
  • 1 tk só
  • A forrázáshoz sós tej

Az öntethez:

  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 3 dl tejföl
  • 35 dkg túró

Elkészítés

A lisztet a tojásokkal összegyúrjuk. Nagyon kemény tésztát kapunk a végére, ezért ezúttal úgy is készíthetjük a tésztát, hogy csak fokozatosan adagoljuk a lisztet a tojásokhoz. A liszt minőségétől és a tojások méretétől függően lehetséges, hogy nem fog kelleni ennyi liszt, de igyekezzünk beledolgozni annyit, amennyit csak tudunk. Ezután hagyjuk néhány órán át pihenni a tésztát egy zacskóban. Eközben szépen besárgul, és kissé vissza is puhul majd.

Ezután jó vékonyra kinyújtjuk a tésztát, és nagyobb darabokra vágjuk. A feldarabolt tésztát kisüthetjük egy forró vasserpenyőben vagy a sparhelt lapján. Mindkét oldalát hólyagosra sütjük. Akkor jó, ha már ropogós, és elkezd barnulni. Miután kisütöttük a teljes adag pászkát, összetörhetjük, vagy hagyhatjuk nagyobb darabokban is. Ekkor forró, sós tejjel leforrázzuk, és hagyjuk 5 percig állni, hogy megpuhuljon. Közben a szalonnát kis darabokra vágjuk, a zsírját kisütjük, a pörcöket pedig kiszedjük. Ezután a zsírhoz öntjük a tejfölt, és megforraljuk. Ezzel locsoljuk meg a pászkát, majd a tetejére rámorzsoljuk a túrót, és megszórjuk a pörccel.

 

Ajánljuk még:

Nincsen diós mákos nélkül! – Bejglitörténelem az ünnepekre

Ahány ház, annyi recept. Ahány íz, annyi történet. Ahány karácsony, annyi bejgli. De honnan ered a sztársütemény? Minek köszönheti népszerűségét? A bejgli még a karácsonyi kalácsot is lesöpörte az első helyről, mai napig őrzi királyi pozícióját az ünnepi desszertek között.