Olasz csodarecept: Grissini

Gasztro

Olasz csodarecept: Grissini

Szabadfi Szabolcs receptje

Hozzávalók

A bigához:

  • 500 g liszt
  • 250 ml víz
  • 50 g érett kovász vagy borsónyi élesztő

Továbbá:

  • 500 g tönkölyliszt
  • 75 g érett kovász vagy 15 g élesztő
  • 450 ml víz
  • 30 g só
  • 1 marék pirított tökmag
  • 0,5 dl tökmagolaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Elsőként az előtésztát, a bigát készítjük el. A lisztet a vízzel és a kovásszal vagy élesztővel összedolgozzuk, és egy, de akár két napot is hagyjuk érni a hűtőben. Közben vissza is fog puhulni.

A bigához, miután pihent egy-két napot, először a vizet adjuk hozzá, majd az élesztőt vagy a kovászt. Ezeket eldolgozzuk, majd a lisztet is belegyúrjuk. Ha már majdnem összeállt, jöhet bele a só is.

Közben a tökmagot felaprítjuk egy késsel, és azt is belegyúrjuk a tésztába. Végül a tökmagolajat is hozzáadjuk. Ezután egy tökmagolajjal kikent tálban hagyjuk 30 percig pihenni.

Ha kész, meghajtogatjuk. Körben a tészta alá nyúlunk, óvatosan felhúzzuk a szélét, és átellenben ráhajtjuk a tésztára. Ezt körben elvégezzük, majd átfordítjuk az egész tésztát. Ezután újabb fél óra pihentetés jön, és újabb hajtogatás, majd újabb pihenő. Ezután következik a formázás.

A tésztát lisztezett deszkára borítjuk és óvatosan széthúzogatjuk, ujjbeggyel átmasszírozzuk. Közben egy újabb adag tökmagot felaprítunk, ebbe fogjuk majd beleforgatni a rudainkat.

A tésztánkból vékony, kb. 1cm-es, de hosszú rudakat vágunk, beleforgatjuk őket a tökmagba, majd pedig sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük őket egymás mellé. Olyan hosszúságú rudakat készítsünk, amekkora a tepsink szélessége.

Végül 220-230 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütjük.

Vékonyra szeletelt sonkával és sárgadinnyelekvárral tálaljuk.

Ha pedig lenne egy kis maradék kovász, abból csináljatok krékert, mert az is szuper! Ha pedig egy igazi kovászos jolly jockerre vágynátok, ezt a receptet próbáljátok ki!