Kovászos krékerek maradék kovászból

Gasztro

Kovászos krékerek maradék kovászból

 Antal Csilla receptje.

Hozzávalók:

  • 20 dkg kovász
  • 15 dkg liszt
  • 1 púpos teáskanál só
  • 5 dkg vaj
  • friss rozmaring ízlés szerint
  • A tetejére szezámmag és mák
  • a kenéshez olívaolaj

A finom pékáruk készítéséhez nincs szükség sok dologra, csak lisztre, vízre, sóra. A lisztből és vízből ugyanis tudunk természetes kovászt nevelni, amit kellő odafigyeléssel a végtelenségig életben tudunk tartani, csak egy kis türelem és kitartás kell hozzá. A kovász fő alapanyaga, a liszt, kedvező áron beszerezhető a Lidl akciós újságoknak köszönhetően, de elérhető bármely élelmiszerüzletben is. Ha pedig egyszer kovász van otthon, sokféleképpen felhasználhatjuk – készülhet például a kenyér mellett ilyen szuper kréker is!

 

Tovább olvasok

 

 

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű kovászt összedolgozzuk a liszttel, a sóval, a felaprított rozmaringgal és a puha vajjal. Jól nyújtható tésztát kell kapnunk, ami nem ragad. Ezután hagyjuk pihenni a tésztát kb. egy órát. Ha megpihent, kettéosztjuk a tésztát, és adagonként egy sütőpapíron jó vékonyra kinyújtjuk.

A sütőpapírt a tésztával együtt óvatosan egy tepsire helyezzük, majd egy késsel vagy egyéb éles vágószerszámmal kis négyzetekre vágjuk. Ezután vékonyan megkenjük olívaolajjal, és megszórjuk a magokkal. 175-180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Akkor van készen, ha felpuffad, és kicsit elkezd pirulni.

 

Ajánljuk még:

Mit kíván a hús? Hogyan fűszerezzük a különböző húsfajtákat?

A tökéletes húsétel elkészítésének egyik legfontosabb eleme a megfelelő fűszerezés. Minden húsfajtának megvan a maga karaktere, amit a hozzá illő fűszerekkel tudunk kiemelni vagy éppen harmonikusan kiegészíteni. A következőkben végigvesszük a legnépszerűbb húsfajtákat és a hozzájuk legjobban passzoló fűszereket, valamint azok használatának módjait.