Hozzávalók:
- 20 dkg kovász
- 15 dkg liszt
- 1 púpos teáskanál só
- 5 dkg vaj
- friss rozmaring ízlés szerint
- A tetejére szezámmag és mák
- a kenéshez olívaolaj
A finom pékáruk készítéséhez nincs szükség sok dologra, csak lisztre, vízre, sóra. A lisztből és vízből ugyanis tudunk természetes kovászt nevelni, amit kellő odafigyeléssel a végtelenségig életben tudunk tartani, csak egy kis türelem és kitartás kell hozzá. A kovász fő alapanyaga, a liszt, kedvező áron beszerezhető a Lidl akciós újságoknak köszönhetően, de elérhető bármely élelmiszerüzletben is. Ha pedig egyszer kovász van otthon, sokféleképpen felhasználhatjuk – készülhet például a kenyér mellett ilyen szuper kréker is!
Elkészítés:
A szobahőmérsékletű kovászt összedolgozzuk a liszttel, a sóval, a felaprított rozmaringgal és a puha vajjal. Jól nyújtható tésztát kell kapnunk, ami nem ragad. Ezután hagyjuk pihenni a tésztát kb. egy órát. Ha megpihent, kettéosztjuk a tésztát, és adagonként egy sütőpapíron jó vékonyra kinyújtjuk.
A sütőpapírt a tésztával együtt óvatosan egy tepsire helyezzük, majd egy késsel vagy egyéb éles vágószerszámmal kis négyzetekre vágjuk. Ezután vékonyan megkenjük olívaolajjal, és megszórjuk a magokkal. 175-180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük. Akkor van készen, ha felpuffad, és kicsit elkezd pirulni.
Ajánljuk még: