„Nevenincs” kifli

Gasztro

„Nevenincs” kifli

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csésze tejföl (2,5 dl)
  • 3 tojássárgája
  • 25 dkg vaj
  • 1 csipet só

A kenéshez: 15-20 dkg sertészsír

A töltelékhez:

  • 3 tojásfehérje
  • 20 dkg cukor
  • 17 dkg darált dió

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

A lisztet eldörzsöljük a vajjal, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojások sárgáját és egy csipet sót. Jól kezelhető, rugalmas tésztát gyúrunk. Ezután négy részre osztjuk a masszát, és mindegyik darabot szép vékonyra kinyújtjuk. Egyenletesen megkenjük ezeket szobahőmérsékletű sertészsírral. Ezután óvatosan feltekerjük a tésztát. Érdemes a feltekerést a rövid oldalnál kezdeni, így több tekercs, és több réteg tészta lesz. Miután minden tésztadarabbal elvégeztük ezt a műveletet, frissen tartó fóliával letakarjuk, és hűtőbe rakjuk őket. Egy-két óra pihentetés is elég, de szebb lesz a végeredmény, ha egy egész éjszakát pihennek.

A töltelékhez a tojásfehérjét krémes, fényes habbá verjük a cukorral. Ezután óvatosan beleforgatjuk a diót.

A megpihent tésztákat vékonyra kinyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk. Ebből az adagból körülbelül 50 darab sütemény lesz. Mindegyik tésztanégyzet közepére teszünk egy kanállal a diós habból, majd feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk őket. 200 fokos sütőben világosbarnára sütjük a kifliket kb. 15 perc alatt. Ezután még forrón porcukorba forgatjuk.

Ajánljuk még:

Fügés finomságok

Bő egy emberöltővel ezelőtt még ritka vendég volt a hazai konyhákban a füge. Emlékszem, gyermekkoromban a Mecsek oldalában virított néhány bokor, és akkora öröm volt, ha a szőlőből hazaigyekvő bácsik egy-egy érett fügével ajándékoztak meg! Azóta sokat változott a világ, és lassan a mi kertünkben is jobban érzi magát a füge, mint a barack. Fügebőségben desszertben, előételben és borkorcsolyában is ott a helye ennek a különleges finomságnak, amely megédesíti a nyári pillanatokat.