Napraforgómagos almatorta

Gasztro

Napraforgómagos almatorta

Az almatorták nyáron indulnak hódító útjukra, és kitartanak egészen tavaszig. Annyi változatuk van, hogy minden hétre juthat belőle valami új! Nálunk szinte almatorta-verseny van: minden háznál sülnek ezek az egyszerű vagy rafinált, furfanggal varázsolt ínyencségek. A délutáni kávé mellé vagy a hétvégi vendégségre tökéletes választás az egyik kedvencem, a napraforgómagos, mézes változat.

Hozzávalók

  • 25 dkg graham-liszt
  • 2 tojássárgája
  • csipetnyi só
  • 8 dkg méz
  • 15 dkg vaj
  • 5 kisebb alma
  • 1 citrom leve

A tetejére:

  • 15 dkg tisztított napraforgómag
  • 5 dkg méz
  • 3 dkg vaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A lisztet a tojássárgákkal, csipetnyi sóval, a mézzel meg a vajjal alaposan összegyúrjuk, majd fóliába csomagolva fél órán át pihentetjük. Egy kb. 22 cm átmérőjű tortaformát kivajazunk, és a kinyújtott tésztával kibéleljük. Előmelegített sütőben 200 C fokon 15 percig sütjük.

Ezalatt az almákat meghámozzuk, félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk, citromlével meglocsoljuk. A fél almákat az elősütött tésztára rakosgatjuk. A napraforgómagot a mézzel elkeverjük és az almák között egyenletesen eligazítjuk. Olvasztott vajjal a tortát meglocsoljuk és a forró sütőbe visszatéve további 20-25 perc alatt készre sütjük.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho

Ajánljuk még:

Karácsonyi harmóniák néhány sikkes aprósággal

Küszöbön az advent, az év legmeghittebb időszaka. Ebben a négy hétben szívünket, lelkünket és otthonunkat is készítgetjük, szépítgetjük az esztendő legbensőségesebb családi ünnepére, a karácsonyra. A bevásárláson és a sütés-főzésen túl a lakás is több figyelmet kap ilyenkor: a hagyományos adventi nagytakarítás után előkerülnek a féltve őrzött, örökölt díszek, de a hagyományhoz szeretünk magunk is hozzátenni friss, új szerzeményeket: így lesz igazán lélekemelő az ünnepvárás. Érdemes körbenéznünk a JYSK idei karácsonyi kollekciójában, hiszen különféle sikkes kiegészítőkkel tudjuk igazán tökéletessé tenni a karácsonyi hangulatot.