Mona de Pasqua

Gasztro

Húsvét

Mona de Pasqua

Antal Csilla receptje

A Mona de Pasqua Katalónia hagyományos húsvéti kalácsa, neve már a 15. század óta ismert. A tavasz és a böjt végének jelképe. A mai napig népszerű és élő húsvéti hagyomány az elkészítése, ráadásul nemcsak a háziasszonyok, hanem a cukrászok is igyekeznek minél díszesebb, különlegesebb küllemet adni neki évről évre. A keresztszülők is hagyományosan ezt ajándékozzák keresztgyermeküknek az ünnepre. Eredetileg kerek változatban sütötték, és a kalács tetejére mindig került főtt tojás is, mint az új élet szimbóluma. Manapság már csokoládétojással is díszítik, természetesen azt csak sütés után rakják rá. Ezen kívül színes tollakkal, tyúkfigurákkal, illetve cukorkákkal dekorálják.

  

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • 125 g cukor
  • 2 db tojás
  • 25 g élesztő
  • 40 ml napraforgóolaj
  • 125 ml tej
  • ½ citrom héja
  • 1 tk citromlé
  • ½ narancs héja

A kenéshez 1 egész tojás és 1 ek tej

A díszítéshez csokoládé, színes cukorkák, dekorcukor

 

Tovább olvasok

 

A tejet feltesszük főni a citrom lereszelt héjával együtt. Ha egyet forrt, lehúzzuk a tűzről, és langyosra kihűtjük. Figyeljünk, hogy csak a sárga részt reszeljük le, különben keserű lesz a citromhéj. Ha a tej visszahűlt, belemorzsoljuk az élesztőt, majd elkeverjük a cukorral és a két egész tojással. Belereszeljük a narancs héját is, majd hozzáadjuk a lisztet, és elkezdjük dagasztani. Ha már összeállt, beledolgozzuk az olajat is. Ha szükséges, adjunk még hozzá folyadékot. Fontos, hogy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kapjunk. Ha már szép sima a felülete, és apró levegőbuborékok is megjelentek a tészta felületén, vékonyan beolajozzuk, és langyos helyen kelesztjük, míg kétszeresére nem dagad.

Ezután lisztezett deszkára borítjuk, majd négy részre osztjuk. Készíthetünk egyszerű kis cipót belőle, ekkor kicsit átgyúrjuk a tésztát, majd kerekre formázzuk, a közepébe pedig belenyomunk egy főtt tojást, és a tészta felületét lekenjük felvert tojás és tej keverékével.

A másik formázási mód esetében úgy járunk el, mintha kalácsszálat készítenénk. A tésztagombócot lenyomkodjuk a kezünkkel, majd szorosan feltekerjük.  Letakarjuk, és hagyjuk kb. 10 percet pihenni. Ezután hosszúra sodorjuk, majd félbe hajtjuk és összetekerjük. A végét, ahol a hajtás van, egy kicsit lazábbra hagyjuk, és ide is belenyomunk egy főtt tojást. A tészta felületét lekenjük a tojás és tej keverékével.

A kalácsokat többféleképpen díszíthetjük. Ha van nagy szemű dekorcukrunk, azt sütés előtt rászórhatjuk. Sütés után kerülhetnek rá a színes cukorkák, illetve a csokoládé. A színes cukrok rögzítéséhez szirupot használjunk.  

A cikk megjelenését a METRO támogatta.

 

Már követem az oldalt

X