Gasztro

Mindentbele étel

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók (egy főre)

  • fél bögre, 2-3 féle hüvelyes mag (fekete lencse, vörös lencse, zöldborsó, csicseriborsó, bab)
  • egy marék madársaláta
  • 3-4 levél római saláta
  • 1 db kisebb sárgarépa
  • petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • citrom
  • olívaolaj
  • tonhal (1/4 doboz, sós lében eltett)

Elkészítés

Főzzük meg a magokat, külön-külön edényben, mert a főzési idejük nem azonos. Főzéskor tegyünk a vízbe fokhagymát, vöröshagymát, babérlevelet, egész borsot és jócskán sót is. Érdemes többet főzni a magokból, és betenni egy zárható dobozban a hűtőszekrénybe, mert több napig használhatjuk majd különböző ételekhez. Receptsorozatunkban a héten még szükségünk lesz rájuk. Amíg főnek a magok, addig lereszeljük a sárgarépét, de ha kedvünk van, lehet tenni az ételbe zellert is, mert jót tesz a vércukorszintünknek.

A végén az egészet ízesítjük egy klasszikus salátaöntettel (só, ecet, pici olaj, pici eritrit), az eredményt pedig hagyjuk állni.

Ezután egy evőkanál olívaolajon megdinszteljük a vékony karikákra vágott fokhagymát, de vigyázzunk, hogy ne piruljon meg. Ha kész, rászórjuk az apróra vágott petrezselymet, csavarunk rá egy kis citromlevet, majd sózzuk, borsozzuk és végül hozzákeverjük a fél bögrényi meleg főtt babot, amellyel jól összeforgatjuk. Ezután jöhet bele a madársaláta is. Egy tányérra halmozzuk, mellérakjuk a lecsöpögtetett, reszelt sárgarépát és a rómaisaláta leveleket.  Végül megkoronázhatjuk néhány tonhaldarabkával. Római salátával tálaljuk.

Diétás és böjtös főnyeremény!

Sokan nem tudják, de bab is diétás! Fontos, hogy készítés előtt a babot áztassuk be, majd tiszta vízben forraljuk fel, és az első főzővizet öntsük le róla, így nem terheli meg az emésztőrendszerünket.

A bab 20-25 százaléka fehérje, így remek húspótló. A szervezetünk lassan emészti meg, így nem emeli meg túlzottan a vércukorszintet, hosszan teltségérzetet biztosít. Magas a rosttartalma, ahogyan B1- és K-vitamin tartalma is, valamint remek folsav, magnézium, nátrium és foszfor forrás is. Csökkenti a rák kialakulásának, a szívbetegség- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség kockázatát. Mindehhez a madársaláta, a római saláta és a petrezselyem segítenek a zsírbontásban.