Gasztro

Mexikói töltött paprika: chiles en nogada

Töltött paprika, ahogy Mexikóban készítik!

Hozzávalók

  • 4 poblano paprika (vagy kápia paprika) megpirítva, meghámozva

Töltelék:

  • 500 gramm csirkemell
  • 1 közepes hagyma felkockázva
  • 1 ek növényi olaj
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk só
  • fél tk bors
  • fél Granny Smith alma meghámozva, felkockázva
  • fél körte kockára vágva
  • negyed csésze szárított áfonya
  • negyed csésze szárított sárgabarack apróra vágva
  • 2 gerezd felaprított fokhagyma
  • 2 ek pirított tökmag
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1 csésze száraz fehérbor
  • csipet cukor

A szószhoz:

  • 1 ek növényi olaj
  • 2 gerezd felaprított fokhagyma
  • 2 csésze zsíros tejszín
  • 1/3 csésze darált dió
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítés

A paprikákat megmossuk, és ahogy vannak, egészben, csumájukkal együtt 180 fokos sütőbe toljuk, és nagyjából húsz perc alatt megsütjük.

Amíg a paprika sül, előkészítjük a tölteléket. Ehhez felaprítjuk a hagymát, kockára vágjuk a csirkemellet, és apróra vágjuk az aszalt gyümölcsöket. A hagymát dinszteljük, majd hozzáadjuk a fűszereket és pirítjuk kicsit azokat is. Egypercnyi pirítás után hozzáadjuk a csirkemellet és a gyümölcsöket, a tökmagot, a paradicsompürét és a fehér bort is. Kevergetés mellett addig főzzük, míg a csirke megpuhul. 

Közben elkészítjük a szószt: ehhez kevés olajon hagymát és fokhagymát dinsztelünk, majd hozzáöntjük a tejszínt. Megfűszerezzük, majd ha összeállt a szósz, hozzáadjuk a diót.

Végezetül a paprikákat félbe vágjuk, megtöltjük a töltelékkel, és a szósszal meglocsolva melegen tálaljuk.

A receptről videót itt láthattok: 

Ajánljuk még:

Fogyókúra vagy életmódváltás? – Egyensúly az egészséges életért

Vékonyak és egészségesek szeretnénk lenni – legalábbis erre utal a számtalan életmódváltó program, amivel lépten-nyomon találkozunk. E sorok írója is szó szerint évtizedeket töltött el az álomalak kergetésével, mindenféle csodadiéta, életmódváltó program és időnkénti böjtölés bevetésével. De valóban elérhető mindkét cél egyszerre? Tényleg egészségesebbek leszünk, ha testünk minden paramétere az ideális tartományba kerül az egységesen elfogadott mérőrendszerben? Mi van, ha mindeközben folyamatosan azon stresszelünk, hogy megehetünk-e még egy kocka csokit. Vagy, ha nem vagyunk „ideálisak”, de tökéletesen érezzük magunkat? Az életmódváltás alapelveit és számos aspektusát vettük górcső alá Keczeli Viola dietetikussal.