Mexikói oldalas babpürével

Gasztro

Mexikói oldalas babpürével

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1,5 kg oldalas
  • 4 dl passzírozott paradicsom
  • 1 tk. Horváth Rozi őrölt fekete bors
  • 1 tk. Horváth Rozi kömény
  • 1 tk. Horváth Rozi kakukkfű
  • chili ízlés szerint
  • 2 ek. olívaolaj

A babpüréhez:

  • 30 dkg előfőzött fehér bab
  • 4-5 ek. olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. Horváth Rozi citrombors

 

Elkészítés 

A húst alaposan besózzuk, három csontonként feldaraboljuk. A paradicsomot elkeverjük a fűszerekkel. A köménymagot érdemes mozsárban megtörni. Minden húsdarabot alaposan megfürdetünk a paradicsomos keverékben. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk az oldalasdarabokat, majd meglocsoljuk olívaolajjal, és ráöntjük a maradék fűszeres keveréket is. Befedjük a tepsit, majd 170 fokon puhára sütjük a húst. Ezután fedő nélkül sütjük pirosra.

A babpüréhez a babot összetörtjük, egy kisebb adagot egészben félreteszünk a tálaláshoz. A fokhagymagerezdeket megfuttatjuk az olívaolajon, majd az összetört babhoz adjuk. Az egészet ízesítjük sóval és citromborssal. Jót tesz neki, ha néhány órát áll fogyasztás előtt.

 A recept megjelenését a Horváth Rozi támogatta.

Ajánljuk még:

Fogások, amiket leginkább ünnepekkor fogyasztunk és a fűszerek, amelyek különlegessé teszik őket

Töltött káposzta, rácponty, mézeskalács és bejgli nélkül szinte elképzelhetetlen a magyar karácsonyi asztal. A fogások rendje vidékenként és családonként is változik, de az ünnepi menü ízvilága jellegzetes, fűszeres aromái által teszi igazán meghitté a karácsonyt. Vannak fűszerek, amelyekből ilyenkor fogy a legtöbb, sőt, vannak fűszerkeverékek, amelyek méltán viselik a „karácsonyi” jelzőt.