Meggyes mákos és túrós hájas rétes

Gasztro

Meggyes mákos és túrós hájas rétes

 

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 1 kg háj
  • 1,5 kg liszt
  • 2 tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1,5 dl száraz fehérbor
  • víz (annyi hogy nyújtható rétestésztát kapjunk)

    Töltelékek:


    túrós: 
  • túró
  • cukor
  • vaníliás cukor
  • tojás
  • liszt (2 kanál)

meggyes-mákos: 

  • meggy
  • darált mák
  • cukor
  • vaníliás cukor

Elkészítés: 

A lisztből elveszünk egy bögrényit, a maradékhoz hozzáöntjük a bort. Mindenképpen szükség van a savas közegre ahhoz, hogy leveles legyen a tésztánk. Hozzáadjuk a sót, a tojásokat a cukrot és a tejfölt, és elkezdjük összegyúrni.

A vizet óvatosan adagoljuk hozzá, hogy a végére egy jól nyújtható, de azért lágy tésztát kapjunk. Ha összeállt a tészta, akkor hagyjuk pihenni. Közben a hideg hájat a bögrényi liszttel gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Figyeljünk rá, hogy ne melegedjen fel a keverék. Ha a tészta pihent, újra megdolgozzuk, majd újra pihentetjük, mielőtt hajtogatni kezdjük.
Hajtogatáskor érdemes két részletben dolgozni a tésztával, nem annyira nagyra nyújtani, így könnyebben kezelhető lesz a tészta.

Az első adag tésztát kb. fél centisre nyújtjuk, és belekenjük a lisztes háj felét. Jócskán jut bele. Ezután a tésztát a rövidebb oldala mentén felcsavarjuk, majd kicsit kilapítjuk a tekercset. Mindkét szélét középre hajtjuk, hogy ne kerüljenek egymásra, majd félbe hajtjuk az egészet.

Ezután hagyjuk pihenni. Közben elkészítjük a tészta másik felét is. Ha az első adag pihent, óvatosan kisodorjuk, ekkor már nem kell nagyon vékonyra. Ezután felhajtjuk magunk felől a tészta egyharmadát, majd a tőlünk távolabbi részt ráhajtjuk erre. Újra pihentetjük. A következő nyújtásnál elfordítjuk a tésztát 90 fokkal, és úgy nyújtjuk ki, majd ugyanúgy hajtjuk, mint előzőleg.

Ezután újra pihentetjük, majd hat adagra osztjuk. Ezeket az adagokat vékonyra nyújtjuk egyenként, majd három egyenlő részre vágjuk. (Becsomagolva akár le is fagyaszthatjuk őket. )
A tésztaadagok közepére halmozzuk a tölteléket, majd a tészta két szélét ráhajtjuk a töltelékre, és megkenjük tojással. Ezután összehúzzuk a tésztát, és picit egymásra nyomkodjuk a két réteget a tojásozás mentén. Ezután tepsibe rakjuk a réteseket, és újra lekenjük tojással. 180 fokos sütőben pirosra sütjük kb. 20 perc alatt.