Marhalábszárpörkölt

Gasztro

Marhalábszárpörkölt

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 2,5 kg marhalábszár
  • 4 nagy fej vöröshagyma
  • 2 ek sertészsír
  • 1 nagy gerezd fokhagyma
  • 2 ek fűszerpaprika
  • 2-3 ek lecsó
  • 1 kk őrölt kömény
  • 1 db babérlevél
  • 4-5 szem borókabogyó
  • 1,5 dl száraz vörösbor

Elkészítés:

A vöröshagymát kockára vágjuk, majd a sertészsíron ledinszteljük. A lábszárról eltávolítjuk a vastag hártyákat, csak a vékony kékes árnyalatú hártyákat hagyjuk rajta. Ezután a rostokra merőlegesen feldaraboljuk. Nem kell nagyon apróra, inkább nagyobb falat méretűre érdemes vágni.

Ha hagyma megdinsztelődött, hozzáadjuk a húst, és körbepirítjuk. Ha a húsdarabok minden oldala kapott egy kérget, akkor hozzáadjuk a lecsót, illetve egy gerezd karikára vágott fokhagymát. Ekkor jöhet hozzá a fűszerpaprika is.

Ezután annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen csak ellepje az ételt. Ízesítjük vörösborral, borókabogyóval, őrölt köménnyel és sóval. A bort érdemes a főzés elején hozzáadni a pörkölthöz, hogy biztosan kiforrjon az alkoholtartalma. Ha minden fűszer benne van, készre főzzük az ételt. Fontos, hogy ha elfő a leve főzés közben, akkor egyszerre ne adjunk hozzá sok folyadékot. Mindig csak apránként pótoljuk az elfőtt levet. Tehát mindig visszaforraljuk, majd pótoljuk, mert így lesz a szaftja gazdag és krémes.

 

Ajánljuk még:

Mágikus erejű étkek a karácsonyi asztalon: hagyj helyet nekik!

Az adventi böjt szimbolikus feloldása a karácsonyi asztal megterítése különböző „kötelező” és mágikus erejű ételekkel. Népi kultúránk archaikus hagyományrétegeiben a szentesti vacsora elfogyasztása a családok egyik legfontosabb közösségi alkalma volt, amelyre „hivatalosak voltak” a már nem élő családtagok is. Mindennek, ami helyet kapott a karácsonyi asztalon, különleges jelentősége és ereje volt, katolikus vidékeken a karácsonyi asztalt ugyanis az oltár kicsinyített másként értelmezték.