Hozzávalók:
- 2,5 kg marhalábszár
- 4 nagy fej vöröshagyma
- 2 ek sertészsír
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 2 ek fűszerpaprika
- 2-3 ek lecsó
- 1 kk őrölt kömény
- 1 db babérlevél
- 4-5 szem borókabogyó
- 1,5 dl száraz vörösbor
- só
Elkészítés:
A vöröshagymát kockára vágjuk, majd a sertészsíron ledinszteljük. A lábszárról eltávolítjuk a vastag hártyákat, csak a vékony kékes árnyalatú hártyákat hagyjuk rajta. Ezután a rostokra merőlegesen feldaraboljuk. Nem kell nagyon apróra, inkább nagyobb falat méretűre érdemes vágni.
Ha hagyma megdinsztelődött, hozzáadjuk a húst, és körbepirítjuk. Ha a húsdarabok minden oldala kapott egy kérget, akkor hozzáadjuk a lecsót, illetve egy gerezd karikára vágott fokhagymát. Ekkor jöhet hozzá a fűszerpaprika is.
Ezután annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen csak ellepje az ételt. Ízesítjük vörösborral, borókabogyóval, őrölt köménnyel és sóval. A bort érdemes a főzés elején hozzáadni a pörkölthöz, hogy biztosan kiforrjon az alkoholtartalma. Ha minden fűszer benne van, készre főzzük az ételt. Fontos, hogy ha elfő a leve főzés közben, akkor egyszerre ne adjunk hozzá sok folyadékot. Mindig csak apránként pótoljuk az elfőtt levet. Tehát mindig visszaforraljuk, majd pótoljuk, mert így lesz a szaftja gazdag és krémes.
Ajánljuk még: