Gasztro

Mandulás kevert kuglóf

 Borbás Marcsi receptje

 Hozzávalók:

  • 180 g puha vaj
  • 180 g porcukor
  • 2 tk sütőpor
  • 180 g finomliszt
  • 75 g darált mandula
  • 3 nagy tojás
  • 2 ek tej

A mázhoz:

  • 1 marék eper
  • 1 ek cukor
  • 4 ek porcukor

Elkészítés:

A vajat a cukorral kihabosítjuk. Ezután egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és azokkal is jól összedolgozzuk. A lisztet elkeverjük a darált mandulával, valamint a sütőporral. Ezt a keveréket is hozzáadjuk a vajas, cukros tojáshoz, majd simára dolgozzuk a két kanál tejjel együtt.

Egy közepes méretű kuglófformát alaposan kivajazunk és lisztezünk, majd ebbe öntjük bele a tésztát. 180 fokon kb. 45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Közben elkészítjük a mázat. Egy maréknyi epret megszórunk egy kevés cukorral, majd hagyjuk, hogy kiadja a levét. Ezt az eperlevet keverjük hozzá apránként a porcukorhoz. Amint sűrű és gyönyörű eperszínű a máz, ami ugyan folyós, de pillanatok alatt kisimul, ha megkeverjük, akkor már ne adjunk hozzá több levet. A mázat a kihűlt kuglóf tetejére öntjük, majd tört mandulaszemekkel és eperszeletekkel díszítjük a süteményt.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Ha ledobnál pár kilót: fehérjedús finomságok, amikkel sikerülhet!

„Itt a farsang, áll a bál, keringőzik a kanál, csárdást jár a habverő, bokázik a máktörő” – mi pedig bátran ehetünk jókat, ha tudjuk, mivel őrizhetjük meg karcsúságunkat. Szinte minden alakreform-szakértő hangsúlyozza, hogy a titok az étrend összeállításában rejlik: több fehérje és zöldség, de kevesebb szénhidrát lehet a kiegyensúlyozott, mégis laktató táplálkozás kulcsa. Összegyűjtöttük a legjobb fehérjedús fogásokat, hogy farsang idején se kelljen lemondanunk az ínyenc lakomákról úgy, hogy mégse kelljen folyton a mérleget figyelni.