Mandulás kevert kuglóf

Gasztro

Mandulás kevert kuglóf

 Borbás Marcsi receptje

 Hozzávalók:

  • 180 g puha vaj
  • 180 g porcukor
  • 2 tk sütőpor
  • 180 g finomliszt
  • 75 g darált mandula
  • 3 nagy tojás
  • 2 ek tej

A mázhoz:

  • 1 marék eper
  • 1 ek cukor
  • 4 ek porcukor

Elkészítés:

A vajat a cukorral kihabosítjuk. Ezután egyenként hozzáadjuk a tojásokat, és azokkal is jól összedolgozzuk. A lisztet elkeverjük a darált mandulával, valamint a sütőporral. Ezt a keveréket is hozzáadjuk a vajas, cukros tojáshoz, majd simára dolgozzuk a két kanál tejjel együtt.

Egy közepes méretű kuglófformát alaposan kivajazunk és lisztezünk, majd ebbe öntjük bele a tésztát. 180 fokon kb. 45 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

Közben elkészítjük a mázat. Egy maréknyi epret megszórunk egy kevés cukorral, majd hagyjuk, hogy kiadja a levét. Ezt az eperlevet keverjük hozzá apránként a porcukorhoz. Amint sűrű és gyönyörű eperszínű a máz, ami ugyan folyós, de pillanatok alatt kisimul, ha megkeverjük, akkor már ne adjunk hozzá több levet. A mázat a kihűlt kuglóf tetejére öntjük, majd tört mandulaszemekkel és eperszeletekkel díszítjük a süteményt.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Vágott vagy mű? A kérdés nem is olyan egyszerű

Örök karácsonyi dilemma, hogy élő- vagy műfenyőt díszítsünk az ünnepre: nagyon megosztó téma. Mi azonban visszafogottságra és alaposabb átgondolásra invitálunk mindenkit, mert a kérdés egyrészt közel sem olyan egyszerű, mint gondolnánk, másrészt ebből fakadóan talán nem is olyan egyértelmű, melyik a helyes megoldás.