Hozzávalók
Zselé és Coulis
- 150 g málnapüré
- 100 g víz
- 40 g kristálycukor
- 2,5 g agar-agar
Mousse
- 1 db tojásfehérje
- 1 db tojás
- 30 g kristálycukor
- 60 g málnapüré
- 3,5 db lapzselatin
- 80 g fehér csokoládé
- 200 g felvert tejszín
- 2,5 g lime-héj
- 5 g lime-püré
- 1 g só
Krémganázs
- 250 g tejszín
- 40 g fehér csokoládé
- 40 g kristálycukor
- 80 g málnapüré
- 2 db lapzselatin
- só
- vanília
Ostya
- 50 g porcukor
- 50 g puha vaj
- 30 g tojásfehérje
- 50 g liszt
Elkészítés
A krémgánázshoz a tejszínt a cukorral, a fehér csokoládéval és kis vaníliával, illetve a málnapürével elkeverjük. Elkezdjük melegíteni. Ha már gőzöl, akkor le is húzzuk a tűzről. A lapzselatint hideg vízbe áztatjuk. Ha megszívta magát, kicsavarjuk belőle a vizet, és a felmelegített málnás keverékhez adjuk. Belecsavarjuk a citrom levét, majd adagolótölcsérbe töltjük, és kis gömb alakú szilikonformákba adagoljuk. -22 fokos fagyasztóba rakjuk, és kb. 3 óra alatt kifagyasztjuk.
A zseléhez a málnapürét, a vizet, a cukrot és az agar-agart felforraljuk. Ezután átkeverjük, és szintén kiadagoljuk egy lapos formába. Akár szobahőmérsékleten is hagyhatjuk, és linzerszaggatóval is kiszaggathatjuk. A maradékot kancsóba öntjük, majd megvárjuk, hogy kocsonyásra dermedjen. Ezután 50 % folyadékot adunk hozzá, majd átmixeljük. Ebből lesz egy nyomható gél.
A mousse-hoz először beáztatjuk a zselatint. Vízfürdőben megolvasztjuk a csokoládét, majd kiöntjük egy másik tálba. Közben robotgépben a cukrot kihabosítjuk a tojásokkal. Adunk hozzá vaníliát is. Szintén vízfürdő fölött megolvasztjuk a beáztatott, majd kicsavart zselatint. A vízfürdő csak tartalékon legyen. Ha felolvadt a zselatin, hozzáadjuk a tojáshabot, és folyamatos keverés mellett felmelegítjük 60 fokig. Közben ne emeljük ki a habverőt a tálból, és egyirányba keverjük a krémet. Ha elkészültünk, és megvan a hőmérséklet, akkor hozzáadjuk a fehér csokoládét, és kicsit rákeverünk. Ekkor jöhet hozzá a behűtött málnapüré. Citromhéjjal és citromlével is ízesítjük. Ezután hozzáadjuk a felvert tejszínhabot. Ezt is gömbformájú szilikonformákba adagoljuk. Mindegyiknek a tetejére szaggatunk egy méretben megfelelő piskótát, melyet belenyomunk a krémbe. Ezután fagyasztóba rakjuk körülbelül három órára.
Az ostyához a puha vajat kikeverjük a porcukorral. Jöhet hozzá a tojásfehérje, majd a liszt. Az egészet kikeverjük, és hozzáadjuk közben a színezéket. Ezután belekenjük a sütőformába, és 180 fokon öt percig sütjük.
A gánázst bársonnyal, a mousse-t pedig tükörglazúrral vonjuk be fagyasztás után, majd tálaljuk a desszertet.
Ajánljuk még: