Málnás-mentás granita

Gasztro

Málnás-mentás granita

Egy hűsítő granita minden meleg helyzetben jólesik!

Hozzávalók (személyenként)

  • 2 marék málna
  • 1 dl víz
  • 2 ek kristálycukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A granita az egyik legkönnyebben elkészíthető, fagyos-gyümölcsös desszert, a sorbet-hez hasonló. Ez itt egy málnás változat, de szinte bármilyen gyümölcssel működik.

Készítsünk szirupot: a kristálycukrot oldjuk fel meleg vízben, majd hagyjuk kicsit hűlni. Helyezzük turmixgépbe a megmosott málnát, adjuk hozzá a szirupot és a tiszta, friss mentaleveleket. Pürésítsük (a smoothie-hoz hasonló sűrűségűnek kell lennie).

A granitát öntsük egy fagyálló edénybe (ez minél nagyobb és laposabb, annál hamarabb megszilárdul a granita). Rakjuk be fagyasztóba, de félóránként, óránként keverjük át, villával törjük apróra a jeget. Ha jégkásaszerűre dermedt, már fogyasztható. Adagoljuk desszertpoharakba.

Tipp: a granita sokféle ízvilággal működik. Van, aki kávéval, más citrommal vagy lime-mal, gyümölcslevekkel vagy alkohollal készíti. A kristálycukor helyett más édesítőt is használhatunk.

Ajánljuk még:

Honnan tudhatjuk egy illóolajról vagy gyógyteáról, hogy valóban azt tudja, amit ígér? A szakember elárulja!

A gyógynövényekről először valószínűleg a gyógyteák, gyógyhatású készítmények, illóolajok jutnak eszünkbe és nem a tudomány. Pedig a gyógynövényekkel kapcsolatos vizsgálatokra, felmérésekre, kísérletekre alapozott fejlesztések komoly tudományos alappal bírnak. A Magyar Tudomány Napja alkalmából arról beszélgettünk dr. Horváth Györgyivel, a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának docensével, az egyetem Farmakognóziai Intézetének igazgatójával, hogy hogyan készülnek azok a gyógynövény alapú készítmények, teák, olajok, étrendkiegészítők, amelyeket bátran fogyaszthatunk, hogyan tudjuk eldönteni, milyen készítményt vásároljunk, aminek a hatásában valóban megbízhatunk.