Hozzávalók:
- 12 szelet édeskés kalács vagy kenyér
- 10 dkg vaj
- 1 kis üveg folyósabb szilvalekvár
- 2,5 dl tej
- 2,5 dl tejszín
- 1 rúd fahéj
- 1 rúd vanília
- csipetnyi só
- 4 egész tojás
- 4 db tojássárgája
- 3 ek mák
- cukor ízlés szerint
- 1 ek bergamottolaj
- 1 citrom héja
- 2 ek pálinkába áztatott aszalt szilva
- 2 ek darált pisztácia
Elkészítés:
A kalácsot vagy kenyeret vékony szeletekre vágjuk. Mindegyik szeletet megkenjük vajjal és szilvalekvárral. A sütőformánkat kivajazzuk, majd egy rétegnyi megkent kaláccsal kibéleljük az alját. Érdemes ilyenkor a szeleteket félbe vágni, így pontosabban ki tudjuk tölteni a forma alját. Ezután a többi szeletet állítva, de kissé megdöntve helyezzük be egymás után a formába. (Válasszunk keskenyebb, hosszúkás sütőformát.)
A tejet és a tejszínt a fahéjjal és a vaníliával együtt felforraljuk. Egy csipet sót is adunk hozzá. Ha felforrt, akkor lekapcsoljuk alatta a tűzhelyet, és egy picit hagyjuk állni, hogy a fűszerek íze jól kioldódjon.
Ha már nem forró, akkor gőz fölött folytatjuk tovább a műveletet. Az egészet egy tálba öntjük, és gőz fölött, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá az egész tojásokat és a tojássárgákat. Az olajat is beleöntjük. Annyi cukrot adunk hozzá, amennyit az ízlésünk diktál. Vigyázzunk, nehogy kicsapódjon a tojássárgája, mindenképpen keverjük tovább. A mákot is hozzáadjuk, és ízesítjük a citromhéjjal. Ha a keverékünk szép egynemű és krémes lesz, akkor vagyunk készen.
A kalácsszeleteket közben megszórjuk a pisztáciával és az aszalt szilvával, majd felöntjük a lével. Ilyenkor érdemes óvatosan megrázogatni, és az asztalhoz ütögetni a formát, hogy mindenhová be tudjon folyni a tejes-tejszínes-tojásos keverék. 20 perc múlva, ha szükséges, és maradt a léből, akkor még önthetünk hozzá.
Ezután 160 fokos sütőben 20 perc alatt megsütjük. Ha még túl lágynak érezzük, akkor a kikapcsolt sütőben hagyjuk még bent 10-15 percig, hogy a tojás kocsonyásra tudjon dermedni. Langyosan tálaljuk.
A maradék levet kicsit felmelegítjük, adunk hozzá egy kevés vajat, és botturmixszal átkeverjük. Így kapunk egy habos sodót, amit tálaláskor adhatunk a puding mellé.
Ajánljuk még: