Gasztro

Ludaskása kölessel

Libaaprólékból elég könnyen elkészíthető, finom és egészséges fogás! Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók

  • 2 libacomb
  • 1 libamell
  • 1 liba apróléka
  • 4 szál sárgarépa
  • 3 szál fehérrépa
  • 2 szál paszternák
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 kisebb zellergumó
  • 1 fej fokhagyma
  • 30 dkg gomba
  • 30 dkg köles

Elkészítés

A libamell bőrét lefejtjük, kisebb darabokra vágjuk, majd libazsíron kisütjük, a pörcöket pedig kiszedjük. A húsokat feldaraboljuk, a vöröshagymát finomra felvágjuk. A kisült zsíron ledinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a húsokat, és azokat is rövid ideig pirítjuk. Hozzáadunk 2-3 gerezd megroppantott fokhagymát, és a feldarabolt gombát is beletesszük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Mikor a hús majdnem megfőtt, akkor adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket. Hagyjuk főni, majd mikor már majdnem készen van, hozzáadjuk a kölest, és felöntjük a megfelelő mennyiségű folyadékkal. Bőven lepje el azt ételt, mert a köles sok szaftot fel fog szívni.  Amint a kölest hozzáadtuk, már ne kavargassuk, csak rázogassuk az edényt. Kb. negyedóra alatt el is fog készülni. Közben ízlés szerint még fűszerezhetjük. Figyeljünk, hogy a végére maradjon alatta szaft, mert úgy lesz a legfinomabb. Forrón tálaljuk. 

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Merre csörög a csöröge? – Mindent a cifra fánkokról

Tudod, miért csöröge a csöröge? A legegyszerűbb magyarázatok szerint a forgácsfánk, avagy a herőce közkeletű neve a kisülő vagy már elkészült tésztadarabok hangjára utal. Más vélemény szerint arra, ahogy az összegyúrt alapanyagokat a forró zsiradékba helyezés előtt hajtogatják, csűrik, csavarják...Voltak azután, akik addig tekergették a szót, hogy török eredetet véltek felfedezni.