Hozzávalók
A libasülthöz:
- 2 libacomb
- 1 libamell
- 40 dkg libazsír
- só, bors
- friss kakukkfű
- őrölt majoránna
- 1,5 dl víz
A káposztás sztrapacskához:
- 1 ek libazsír
- 10 dkg füstölt szalonna
- 25 dkg savanyú káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 60 dkg burgonya
- kb. 25 dkg liszt
- 1 db tojás
- só
Elkészítés
A libamell és a libacombok bőrét beirdaljuk úgy, hogy ne vágjunk bele a húsba. Ezután alaposan besózzuk őket, és egy megfelelő méretű sütőedénybe helyezzük. Ízesítjük durvára őrölt borssal, friss kakukkfűvel és őrölt majoránnával. Annyi libazsírt öntünk a húsokra, hogy szinte teljesen ellepje őket. Ezután öntünk az edénybe kb. 1,5 dl vizet is. 220 fokra előmelegített sütőbe rakjuk a libát, és kb. 20 perc múlva, ha már elkezd pirulni a húsok felülete, visszavesszük a hőfokot 170 fokra, és lefedve puhára sütjük.
A sztrapacskához a burgonyát nyersen lereszeljük. Összedolgozzuk a liszttel, a tojással és a sóval. Olyan állagú tésztát kell kapnunk, mint amikor nokedlit készítünk. Ha túlságosan lágy lenne, akkor nyugodtan tegyünk még hozzá lisztet. Ezután forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk bele a tésztát. Fontos, hogy a tésztát csak közvetlenül főzés előtt keverjük be, különben meg fog szürkülni. Addigra a káposzta is legyen készen.
A szalonnát felaprítjuk, majd egy serpenyőben lassú tűznél kisütjük a zsírját. Egy kis libazsírt is teszünk alá. Ezután hozzáadjuk a félfőre vágott vöröshagymát, rövid ideig pirítjuk, majd pedig jöhet a vékony szálakra aprított savanyú káposzta. Addig dinszteljük, míg szépen meg nem pirul. Ezután főzzük ki a sztrapacskát, és a főzővízből rögtön a káposztára szedjük rá. Alaposan átkeverjük.
A kisült libával tálaljuk.
Ajánljuk még: