Lazac tejszínes mártásban

Gasztro

Lazac tejszínes mártásban

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 4 szelet lazac
  • 1 tk. Metro Chef durvára őrölt bors
  • 2 ek. Metro Chef olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • friss zsálya
  • 2 gerezd fokhagyma

A mártáshoz:

  • 1 kk. Metro Chef durvára őrölt bors
  • 1 ek. Metro Chef olívaolaj
  • 1 ek. vaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dl zsíros tejszín
  • 1 ek. liszt
  • ½ citrom héja

A tálaláshoz:

  • főtt szélesmetélt

Elkészítés 

Egy vastag aljú serpenyőt felhevítünk, majd az olívaolajon elkezdjük sütni a besózott lazacszeleteket. Bőrrel lefelé tesszük ezeket az edénybe, és hagyjuk, hogy megpiruljon a felületük. Ezután óvatosan átfordítjuk a halat, majd egy percig tovább pirítjuk. Ezután lejjebb vesszük a hőmérsékletet, teszünk az edénybe egy adag vajat, két fokhagymagerezdet és friss zsályát. Durvára őrölt borssal is megszórjuk a lazacot, majd lefedjük, és néhány percig hagyjuk, hogy teljesen átjárja a hő. Ezután félrehúzzuk a tűzről, és 5-6 percet pihentetjük.

A mártáshoz a vaj és olívaolaj keverékén megfuttatjuk a felkarikázott fokhagymát, majd felöntjük a liszttel elkevert tejszínnel. Sűrűre beforraljuk. Közben ízesítjük sóval, borssal, citromhéjjal.

Ha elkészültünk, tálaljuk a lazacot a mártással és a frissen kifőzött tésztával. 

A recept megjelenését a METRO támogatta.