Kulajda

Gasztro

Kulajda

A cseh-morva klasszikust, a tejfölös-gombás-kapros krumplilevest a Cseh-erdőtől Ausztria északi terültéig különböző változatokban készítik. Van, ahol külön főzik a burgonyát, és csak a tálaláskor adják a leveshez. Vannak, akik krémesen és édeskésen szeretik, mások igazán savanyún. Egyes változatai füstölt húst is tartalmaznak, hiszen ez a laktató leves a hidegebb idők étele. Külön előnye, hogy akár friss, vagy szárított gombától is csodálatos ízű.

Hozzávalók

  • 25 dkg gomba tetszés szerint
  • 25 dkg burgonya
  • 4 tojás
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 liter zöldség- vagy csirkehúsleves
  • 3 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt
  • friss kapor
  • 1 babérlevél
  • só és bors ízlés szerint
  • esetleg 1 kiskanál cukor

Elkészítés

A gombát alaposan megtisztítjuk és felszeleteljük, a hámozott burgonyát felkockázzuk. A vajat egy fazékban megolvasztjuk, beledobjuk az apróra vágott hagymát. Ha üvegesre pirult, hozzáadjuk a gombát, és 5-6 percig pároljuk. Ráöntjük a húslevest, beletesszük a fűszereket és felforraljuk. Ekkor beletesszük a burgonyát és csöndesen gyöngyözve addig főzzük, amíg a burgonya megpuhul.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, majd a tojásokat egyenként, óvatosan beleütjük. Ekkor már csak 2-3 percig főzzük, és máris tálaljuk, finomra vágott friss kaporral megszórva. Akinek úgy kedvesebb, egy kiskanál cukorral teheti édeskéssé.

Nyitókép: Halmos Monika @rozsakunyho