Kőttes-poronyó almás kifli

Gasztro

Kőttes-poronyó almás kifli

Szilveszter Margit receptje

Hozzávalók

  • 2,5 dl tej
  • 20 g cukor (1kanálnyi)
  • 1 tojás
  • 8 g élesztő (szárított élesztő is lehet)
  • 0,5 kg liszt
  • 1 csipet só
  • 2 kk vaníliás cukor
  • 2 ek zsír (55 g)

A töltelékhez:

  • 3 közepes alma
  • 3 ek cukor

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Ehhez a kiflihez először az almás tölteléket készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni.

Három nagyobbacska almát meghámozunk, és közepes vastagságú cikkekre szeletelünk, majd három evőkanálnyi cukorral összekeverjük és odatesszük kicsit felforralni – vigyázva, hogy az almaszeletek ne essenek szét. Félrevesszük, és leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A levét félretesszük, szörpként adagolva finom innivaló lesz belőle.

Fotó: Szilveszter Margit 

A tejet kevés cukorral és az élesztővel felfuttatjuk. A lisztet a zsírral a sóval és a vaníliás cukorral összedolgozzuk, hozzátesszük a tojást, majd hozzátöltjük az élesztős tejet, és elkezdjük összegyúrni. Puha tésztát kapunk – ha szükséges, mert túl lágyra sikerült a tészta, egy kevés lisztet hozzáhintünk gyúrás közben, de nem szabad keményre gyúrni. Miután elkészültünk vele, a tésztát kétfelé osztjuk, és letakarjuk, kelni.

Fotó: Szilveszter Margit 

Mikor megkelt, a két bucit kisujjunk felének vastagságára nyújtjuk, majd egy 28 cm átmérőjű fedővel kört rajzolunk rá, és kivágjuk ezt a nagy kört. A kör alakú tésztát nyolc cikkelyre osztjuk, majd minden háromszögbe teszünk 2-3 szeletnyit az előkészített almából. Kívülről befelé indulva föltekerjük a háromszögeket, és az így kapott kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Ezt a másik bucival is végigcsináljuk, a két adagból visszamaradt tésztát pedig összegyúrjuk, kinyújtjuk, és abból is lesz 8 kiflicske.

Fotó: Szilveszter Margit  

200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Tálaláskor porcukorral meghintjük. Reggelire joghurttal, kefirrel vagy egy pohár tejjel kiváló napindító.

 

Ajánljuk még:

Magyarország András-naptól vízkeresztig is nagyon finom – Borbás Marcsival új könyvéről beszélgettünk

Folytatódik a népszerű Magyarország finom sorozat: András-naptól vízkeresztig című új könyvében Borbás Marcsi ezúttal nem egy tájegység ételeit gyűjtötte össze, hanem a magyar nyelvterület azon hagyományos fogásait, amelyeket az év legbőségesebb – a befejezett terménybetakarítás, a forrásban lévő újbor és a disznóvágások – időszakában készítettek eleink és készítünk ma is. Ezeknek az ünnepi és hétköznapi recepteknek a nagyszerűsége éppen abban rejlik, hogy nemcsak az évforduló ünnepi időszakában készíthetjük el őket, hanem egész évben részét képezhetik a családi menütervnek. Az András-naptól vízkeresztig karácsonyi ajándéknak is remek választás. A könyv keletkezéséről és a kapcsolódó hagyományokhoz való személyes kötődéséről Borbás Marcsival beszélgettünk.