Hozzávalók
- 2,5 dl tej
- 20 g cukor (1kanálnyi)
- 1 tojás
- 8 g élesztő (szárított élesztő is lehet)
- 0,5 kg liszt
- 1 csipet só
- 2 kk vaníliás cukor
- 2 ek zsír (55 g)
A töltelékhez:
- 3 közepes alma
- 3 ek cukor
Elkészítés
Ehhez a kiflihez először az almás tölteléket készítjük el, hogy legyen ideje kihűlni.
Három nagyobbacska almát meghámozunk, és közepes vastagságú cikkekre szeletelünk, majd három evőkanálnyi cukorral összekeverjük és odatesszük kicsit felforralni – vigyázva, hogy az almaszeletek ne essenek szét. Félrevesszük, és leszűrjük, hagyjuk kihűlni. A levét félretesszük, szörpként adagolva finom innivaló lesz belőle.
Fotó: Szilveszter Margit
A tejet kevés cukorral és az élesztővel felfuttatjuk. A lisztet a zsírral a sóval és a vaníliás cukorral összedolgozzuk, hozzátesszük a tojást, majd hozzátöltjük az élesztős tejet, és elkezdjük összegyúrni. Puha tésztát kapunk – ha szükséges, mert túl lágyra sikerült a tészta, egy kevés lisztet hozzáhintünk gyúrás közben, de nem szabad keményre gyúrni. Miután elkészültünk vele, a tésztát kétfelé osztjuk, és letakarjuk, kelni.
Fotó: Szilveszter Margit
Mikor megkelt, a két bucit kisujjunk felének vastagságára nyújtjuk, majd egy 28 cm átmérőjű fedővel kört rajzolunk rá, és kivágjuk ezt a nagy kört. A kör alakú tésztát nyolc cikkelyre osztjuk, majd minden háromszögbe teszünk 2-3 szeletnyit az előkészített almából. Kívülről befelé indulva föltekerjük a háromszögeket, és az így kapott kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Ezt a másik bucival is végigcsináljuk, a két adagból visszamaradt tésztát pedig összegyúrjuk, kinyújtjuk, és abból is lesz 8 kiflicske.
Fotó: Szilveszter Margit
200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor porcukorral meghintjük. Reggelire joghurttal, kefirrel vagy egy pohár tejjel kiváló napindító.
Ajánljuk még: