Hozzávalók
Tészta:
- 30 dkg liszt
- 3 db tojás
- csipetnyi só
Töltelék:
- 1 nagy fej hagyma
- 1 evőkanál sertészsír
Leves:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek sertészsír
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 4 szem burgonya
- 1 szem paprika
- 1 szem paradicsom
- 1 ek fűszerpaprika
- só
- petrezselyem
- zellerzöld
Ragu:
- 1 fej vöröshagyma
- 1 ek sertészsír
- 25 dkg laskagomba
- só, bors
- 3 dl zsíros tejszín
- petrezselyem
Elkészítés
A töltelékhez az apróra vágott hagymát ledinszteljük a sertészsíron, majd hagyjuk kihűlni.
A tésztához a lisztben elkeverjük a sót, és beleütjük a tojásokat. Jól gyúrható, kemény tésztát készítünk belőle, majd zacskóba rakva minimum egy órát pihentetjük. Ezt követően vékonyra nyújtjuk a tésztát, és a hosszabb szélére halmozunk egy vékony csík tölteléket. Ezután duplán felhajtjuk a tésztát, és levágjuk az így kapott megtöltött szalagot. Ezt a töltött tésztacsíkot kézbe vesszük, és a végéről indulva csomót kötünk rá. Az így kapott csomót levágjuk. Ezt a műveletet addig végezzük, míg el nem fogy az összes tészta.
A leveshez felolvasztjuk a zsírt, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, és lepirítjuk. A paprikát és a paradicsomot is apróra vágjuk, és ezt is az ételhez adjuk, rövid ideig dinszteljük. A tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, a borsot, a sót, és felengedjük 2 liter vízzel. Amikor ez felforrt, hozzáadjuk először a felkarikázott zöldségeket, majd 15 perc múlva a kockára vágott burgonyát. Amikor ezzel is felforrt az étel, beletesszük a kötött galuskákat. Ezt követően már csak kíméletesen forraljuk, 15–20 percet követően pedig hozzáadjuk a friss zellerzöldet és a petrezselymet, majd levesszük a tűzről.
A gombás raguhoz a kockára vágott hagymát lepirítjuk a zsíron, majd hozzáadjuk a feldarabolt laskagombát. Ízesítjük sóval, borssal, friss petrezselyemmel, majd ráöntjük a tejszínt és elkezdjük beforralni. Végül belekeverjük a levesben kifőzött kötött tésztákat.
Természetesen, ha nem készítjük el egyszerre mindkét ételt, akkor vízben is kifőzhetjük a tésztát, mielőtt a raguhoz adjuk.
Ajánljuk még: