Körtés-tökmagos torta (gluténmentes)

Gasztro

Körtés-tökmagos torta (gluténmentes)

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

Az alaphoz:

  • 15 dkg gluténmentes keksz
  • 2 marék tökmag
  • 5 dkg vaj

A krémhez:

  • 50 dkg mascarpone
  • 3 ek porcukor
  • 3 lapzselatin
  • 2-3 szem körte + 2 ek cukor

A tetejére:

  • 2 marék tökmag
  • 1 ek barnacukor

 

Tovább olvasok
kortes-tokmagos-torta-recept-borbas-marcsi

 

Az alaphoz aprítógépbe tesszük a tökmagot. Rövid ideig aprítjuk, majd hozzáadjuk a kekszet. Azzal is összedolgozzuk, majd elkeverjük a felolvasztott vajjal. Folpackkal beborítjuk egy kapcsos tortaforma oldalát, majd a forma aljába nyomkodjuk a tökmagos keveréket. Ezután hűtőbe rakjuk.

Amíg a vaj visszadermed, elkészítjük a krémet. A tökmagot megpirítjuk, majd megszórjuk barnacukorral, és félretesszük hűlni. A körtét meghámozzuk, feldaraboljuk, majd egy serpenyőben átmelegítjük, közben megszórjuk két kanál cukorral. Ha már nem nyers, de még picit roppanós, lehúzzuk a tűzről, és hűlni hagyjuk. A mascarponét lassú fokozaton elkeverjük a porcukorral. A lapzselatint jéghideg vízbe áztatjuk. Ha megpuhult, kicsavarjuk belőle a vizet, majd kis lángon felolvasztjuk. Ezt is a krémhez adjuk. A körtét is elkeverjük benne.

kortes-tokmagos-torta-recept-borbas-marcsi

 

Végül összeállítjuk a tortát. Az alapra öntjük a krémet, majd megszórjuk a tetejét a pirított, cukros tökmaggal. Legalább két órára hűtőbe rakjuk. 

 A recept megjelenését a Smeg támogatta.

Ajánljuk még:

Mélyhűtött mentes termékek: finomak és egészségesek

Egyre inkább népszerűvé válnak a „mentes” termékek. Általában ezt a jelzőt a tej-, glutén-, szója- és hozzáadott cukor-mentes élelmiszerekre használják. Ez a tulajdonság pedig lefedi az ételérzékenyek, paleosok, sőt még a cukorbetegek igényeit is. Tehát szinte bárki jön hozzánk vendégségbe, meg tudjuk kínálni, ha van nálunk „mentes” süti. Ráadásul ilyenkor ma már nem azokról a „fűrészpor ízű” ételekről beszélünk, amik fogyasztása régebben sok lemondással járt a fogyasztóik részéről, hanem olyan finomságokról, amikről szinte senki el nem tudná mondani, hogy búzaliszt, cukor vagy éppen tehéntúró nélkül készültek el.